Ingezonden persbericht


Persbericht, 29 mei 2006.

Nieuwe publicatie over armenzorg en sociale zekerheid

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis presenteert op 31 mei een publicatie over armenzorg en sociale zekerheid. Het boek gaat over bronnen met betrekking tot armenzorg en sociale zekerheid in de negentiende en twintigste eeuw. De feestelijke presentatie heeft plaats op het Centraal Bureau voor de Statistiek te Voorburg. De publicatie is deel 6 uit een reeks zogeheten Broncommentaren. Deze Broncommentaren helpen onderzoekers, archivarissen en genealogen bij hun zoektocht naar informatie.

*** Inhoudsopgave ***
In deel 6 komen achtereenvolgens aan bod:

- De registers van bedeelden en bedeling van het Burgerlijk Armbestuur te Maastricht, vanaf de Franse Tijd tot 1920.
- De persoonsdossiers van de gemeentelijke armenzorg tot aan de invoering van de Algemene Bijstandswet (1965).
- De tabellen van onderstand: een statistiek van bedeelden en bedeling, 1854-1964.
- De Verslagen omtrent het Armenwezen en Statistiek van de sociale zorg in Nederland 1814-1964.
- De jaarrekeningen en begrotingen van de armbesturen in de negentiende en twintigste eeuw.
- De statistieken van de werkloosheid in Nederland, 1902-1943.

*** Boekgegevens ***
Broncommentaren 6. Bronnen met betrekking tot armenzorg en sociale zekerheid in de negentiende en twintigste eeuw onder eindredactie van G.A.M. Van Synghel (Rijks Geschiedkundige Publicatiën) Den Haag: Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, 2006. ISBN 90-5216-150-x, 322 blz., met illustraties, paperback. Prijs 20 euro. Bestellen kan via de boekhandel of rechtstreeks via internet: http://www.inghist.nl/Instituut/Publicatie/208.

*** De serie Broncommentaren uitgelicht ***
De serie Broncommentaren (http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Broncommentaren) is ontstaan binnen de Koninklijke Vereniging voor Archivarissen in Nederland in 1982. De serie ressorteert sinds 1993 onder het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. De broncommentaren beogen aan onderzoekers, archivarissen en genealogen de helpende hand te bieden bij de bestudering van de door hen gebruikte bronnen.

De broncommentaren vormen een belangrijk middel om de kennis te vergroten omtrent de voor de Nederlandse geschiedenis belangrijke bronnen en om de bronnenkritiek te bevorderen. Het accent ligt op serieel materiaal dat in veel archieven te vinden is en een zekere uniformiteit vertoont. Een vast stramien en een systematische toelichting gegeven onderzoekers inzicht in de historische en institutionele achtergronden, in de mogelijkheden en beperkingen en in het gebruik van de bron.

Er zijn inmiddels broncommentaren over talloze onderwerpen. Van de registratie van onroerend goed tot de registratie van vreemdelingen. Van de staatsbegrotingen tot de armenzorg. De inhoudsopgaven van alle broncommentaren staan op: http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Broncommentaren/inhoudsopgave.

*** Centraal Bureau voor de Statistiek ***
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is ruim honderd jaar geleden opgericht met als taak het verzamelen, bewerken en publiceren van statistische gegevens voor praktijk, beleid en wetenschap. Deze gegevens worden verkregen bij personen, bedrijven en instellingen. Professionele en vakbekwame medewerkers verwerken deze gegevens tot statistische informatie. De verkregen uitkomsten van CBS-statistieken geven inzicht in vrijwel alle economische, sociaal-economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Van economische groei, sociale zekerheid en inflatie tot geboorte, leefomstandigheden en sterfte. Resultaten van statistieken en achtergrondinformatie terft u aan op http://www.cbs.nl. Historisch-statistische publicaties, zoals '200 jaar statistiek in tijdreeksen', treft u in het dossier 'Historische reeksen' op deze site. Specifieke informatie over de digitalisering van de volkstellingen 1795-1971, staat vermeld op http://www.volkstellingen.nl.

*** Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ***
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) is een onderzoeksinstituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het ING bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland door het ontsluiten en ter beschikking stellen van historische bronnen, het produceren van een wetenschappelijk tijdschrift, het samenstellen van naslagwerken, en het organiseren van diverse historisch-wetenschappelijke activiteiten. Boekuitgaven van het instituut verschijnen ondermeer in de reeks Rijks Geschiedkunidge Publicatiën (RGP). Deze zijn verkrijgbaar bij de boekhandel of rechtstreeks bij het ING te bestellen. Digitale publicaties zijn te raadplegen op de website http://www.inghist.nl.

---
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht