Waterschap Noorderzijlvest


Voor het eerst water in de sluis bij Abelstok 30-5-2006

Woensdag 31 mei 2006 laat waterschap Noorderzijlvest voor het eerst water in de nieuwe sluis bij Abelstok, waarmee de stremming van de Hoornse Vaart ter plekke wordt beëindigd. Een heuglijk moment voor de watersporters in Noord-Groningen.

In de Hoornse Vaart, tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn, worden gemaal en schutsluis Abelstok gebouwd. Hiermee kan waterschap Noorderzijlvest het waterpeil aanpassen aan de opgetreden bodemdaling.

Nadat de werken voor de bouw van het gemaal en de schutsluis in januari 2006 zijn gestart, is door de verschillende aannemers hard gewerkt om de sluis voor het vaarseizoen gereed te krijgen.

In eerdere overleggen met vertegenwoordigers van de watersport heeft het waterschap Noorderzijlvest beloofd dat de Hoornse Vaart bij Abelstok op 1 juni 2006 weer open is voor de recreatievaart. Deze planning is gehaald. Woensdag 31 mei wordt 's ochtends om 9.00 uur begonnen met het water inlaten in de sluis. Aansluitend moeten nog de beide gronddammen voor de sluis worden verwijderd. Om 18.00 uur worden de nieuwe sluisdeuren opengedraaid en kan de recreatievaart van de sluis gebruik gaan maken.

Gemaal
Ook de bouw van het gemaal vordert gestaag. De onderste vloeren zijn al gereed. Eind dit jaar is het gemaal zover gereed dat de mechanische onderdelen kunnen worden gemonteerd. In het najaar van 2007 moet het gemaal in bedrijf kunnen.

Kosten
De totale kosten voor de bouw van het gemaal met schutsluis bedragen ruim 5 miljoen euro, waarvan 2 miljoen voor de sluis en bijbehorende voorzieningen voor de recreatievaart.
Het waterschap Noorderzijlvest claimt deze kosten bij de Commissie Bodemdaling door aardgaswinning. Deze beoordeelt welke kosten de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), als veroorzaker van de bodemdaling, dient te vergoeden.