Gemeente Dordrecht


Persbericht

Start project Uitvoering Maatregelen Externe Veiligheid Spoorzone

Staatssecretaris Van Geel brengt ¤ 15.000.000 voor meer spoorveiligheid

Gehuld in een brandweeroutfit geeft drs. P.L.B.A. van Geel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Milieu en Ruimtelijke Ordening, woensdag 31 mei symbolisch het startsein voor het Project Uitvoering Maatregelen Externe Veiligheid Spoorzone. De staatssecretaris komt niet met lege handen: namens het Kabinet kent hij ¤ 15.000.000 toe aan dit project. Het geld wordt gebruikt voor een breed pakket aan maatregelen om de veiligheid rond de spoorzone te verbeteren. De Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht betreft het traject tussen rangeerterrein Kijfhoek (bij Zwijndrecht) en de Moerdijkbrug. Het project Uitvoering Externe Maatregelen Veiligheid Spoorzone komt voort uit de Veiligheidsstudie Spoorzone, die is uitgevoerd op initiatief van de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht. In opdracht van verschillende ministeries is de Ketenstudie ammoniak, chloor en LPG uitgevoerd. Uit de studies is gebleken dat de risiconormen door het transport van gevaarlijke stoffen op dit moment worden overschreden. Het bedrag van ¤ 15.000.000 dat door het kabinet beschikbaar is gesteld, is bedoeld voor maatregelen ter verbetering van de hulpverlening en rampenbestrijding.

Maatregelen
De subsidie zal worden besteed aan een groot pakket van maatregelen: Calamiteitsbestrijdingssystemen, zoals de uitbreiding van het hulpverleningsmaterieel, en de jaarlijkse oefeningen, het ontwikkelen van een virtueel scenario spo! orincident en het aanbrengen van b randvrije schotten en bluswatervoorzieningen. Waarschuwings- en communicatiesystemen, zoals het waarschuwen via sms-berichten, het verbeteren van de risico communicatie en uitbreiding van het alarmeringsysteem. Informatiesystemen, zoals het opstellen calamiteitenplan, monteren van hittebestendige camera's op hulpverleningsvoertuigen en het aanbrengen van weerstations langs het spoortraject.

Programma feestelijke startbijeenkomst
Op woensdag 31 mei vindt om 10.00 uur de feestelijke startbijeenkomst plaats op de parkeerplaats Weeskinderendijk in het hart van de Spoorzone. Burgemeester R.J.G. Bandell van Dordrecht heet de gasten welkom. Burgemeester A.S. Scholten van Zwijndrecht, voorzitter van de Stuurgroep Spoorzone, licht het project toe. Staatssecretaris Van Geel geeft een toelichting op de subsidie en verricht een symbolische handeling. Tenslotte vertelt regionaal ! brandweercommandant P.L.J. Bos ove r de uitwerking van het project in een omvangrijk pakket van concrete maatregelen. Daarna ondertekenen de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, de Regionale Brandweer en spoorbeheerder ProRail een intentieverklaring over het verbeteren van de bereikbaarheid en de beheersbaarheid van het spoorproject Dordrecht-Zwijndrecht. Rond 12.00 uur wordt de bijeenkomst afgerond.