Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT

Maagdenhuisbezetters in hoger beroep

Utrecht, 30 mei 2006 - Op woensdagochtend 31 mei zal in Amsterdam het hoger beroep dienen van de bezetters van het Maagdenhuis op 28 februari 2005. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) pleit voor vrijspraak van de bezetters. LSVb-voorzitter Jonathan Mijs: "Staatssecretaris Rutte heeft zelf tot deze bezetting opgeroepen en nu worden de studenten ervoor bestraft. Dat is onacceptabel".

Op 28 februari 2005 bezette een groep actieve studenten het Maagdenhuis in Amsterdam, om hun pleidooi tégen leerrechten en vóór sterkere medezeggenschap kracht bij te zetten. Zij werden echter met harde hand het pand uitgewerkt, een paar dagen vastgezet en later veroordeeld tot boetes van 25 tot 125 euro.

Mark Rutte had zelf in de weken voor de bezetting studenten opgeroepen actie te voeren als zij niet tevreden waren over hun onderwijs. De LSVb vindt het onbegrijpelijk dat studenten die aan deze oproep gehoor hebben gegeven in het beklaagdenbankje moeten verschijnen. Eind 2005 werd één van de opgepakte studenten al vrijgesproken in hoger beroep. "We hebben dus goede hoop dat ook voor de rest van de studenten vrijspraak wacht", aldus Mijs.

Tevens zal de LSVb de boetes betalen van de studenten die vorig jaar níet in hoger beroep zijn gegaan. Mijs: "Deze studenten streden voor goed en toegankelijk hoger onderwijs. Wij vinden het belachelijk dat zij nu financieel gestraft zijn".


---------------------


Landelijke Studenten Vakbond