Gemeente Nijmegen

Gemeente gaat dwangsom 10.000 euro invorderen van Prorail

Het college van burgemeester en wethouders gaat een dwangsom van 10.000 invorderen van Prorail. Dit wegens overschrijding van de nachtelijke geluidsnorm rondom het spooremplacement omsloten door de Tollenstraat, Thijmstraat en Dr. Jan Berendsstraat.

Op 11 juni 2004 heeft de gemeente de dwangsom aan Prorail opgelegd. Prorail heeft door een besluit van de Raad van State tot april 2005 de gelegenheid gekregen om maatregelen te nemen om aan de nachtelijke geluidsnorm te voldoen. Prorail heeft in 2005 onder andere een smeerinstallatie aan de rails aangebracht. Dit heeft het lawaai voor omwonenden flink verminderd. Maar het emplacement veroorzaakt nog steeds geluidsoverlast.

De gemeente is van mening dat Prorail allang andere, relatief simpele maatregelen had kunnen nemen om te voldoen aan de norm. Zo bleek tijdens een recente geluidsmeting dat langdurig stationair draaiende motoren van treinen een significante bijdrage leveren aan de geluidsoverlast. De gemeente gaat nu over tot invordering van de dwangsom.

De huidige nachtelijke geluidsnorm heeft betrekking op het gemiddelde over de periode van 23.00 tot 07.00 uur. Momenteel werkt de gemeente aan een laatste voorschrift in de milieuvergunning waarin ook piekgeluiden zijn opgenomen.