De Nederlandse Bank


MOB stelt Afstemgroep SEPA Nederland in

Persbericht
Datum 31 mei 2006
Organisatie DNB

Tijdens de halfjaarlijkse vergadering van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) van 30 mei 2006 hebben aanbieders en afnemers van betalingsproducten en -diensten gezamenlijk het initiatief genomen om de Afstemgroep SEPA Nederland (ASN) in het leven te roepen. SEPA staat voor de Single Euro Payments Area, de gemeenschappelijke eurobetaalruimte die vanaf 2008 vorm moet krijgen.

SEPA zal vanaf 1 januari 2008 de vertrouwde nationale inrichting van het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven geleidelijk volledig veranderen. De ASN is opgericht om ervoor te zorgen dat dit ingrijpende traject voor Nederland zo soepel mogelijk verloopt. Hierbij staan continuïteit, kwaliteit en kostenefficiency van het betalingsverkeer voorop. In de MOB-vergadering van vandaag is afgesproken dat banken, retailers, bedrijven, consumenten, kwetsbare groepen en financiële autoriteiten nauw zullen samenwerken om de invoering van Europese betaalproducten in Nederland succesvol te laten verlopen. Vanaf eind 2010 dient er een zekere kritische massa te zijn bereikt om nationale betaalproducten te kunnen uitfaseren.

Het doel van SEPA is ervoor te zorgen dat het qua gemak, efficiency en veiligheid niet meer uitmaakt of een betaling nationaal of grensoverschrijdend binnen het eurogebied wordt verricht. De Europese banken en andere marktpartijen ontwikkelen hiervoor Europese betaalproducten en de noodzakelijke infrastructuur. Het Eurosysteem, dat bestaat uit de Europese centrale bank en de twaalf nationale centrale banken uit het eurogebied, en de Europese Commissie, steunen actief het SEPA-project om bedrijven en burgers volmondig te laten profiteren van de interne markt.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, mobiel 06-524 96961) en Herman Lutke Schipholt, (tel 020-5242712, mobiel 06-524 96900).

Downloads
Toelichting
Links

Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer