Concurrentiekracht van spiritualiteit thema op Nyenrode

Universiteit nyenrode

Breukelen, 31 mei 2006 - Dr. P. (Paul) de Chauvigny de Blot SJ (82) is benoemd op de wisselleerstoel Business Spiritualiteit aan de Nyenrode Business Universiteit. Het thema business spiritualiteit kent internationaal een groeiende belangstelling. Pater De Blot, die zich op Nyenrode reeds jaren voor het onderwerp heeft ingezet, gaat als hoogleraar in op de rol van spiritualiteit bij organisatievernieuwing en onderzoekt de invloed ervan op het concurrerend vermogen van een bedrijf. 'Verzwakt bijvoorbeeld het ontbreken van spiritualiteit in een Europese onderneming de concurrentiepositie ten opzichte van niet-westerse rivalen waar werknemers wel veel energie steken in hun bedrijf, zoals Japan of China?' aldus De Blot. Zijn benoeming op de wisselleerstoel is voor de komende twee jaar.

Dr. Bert de Groot, Dean van Nyenrode: 'Paul de Blot biedt een verfrissend nieuw perspectief op thema's als bedrijfscultuur en organisatievernieuwing. Het is interessant om te zien hoe bepaalde netwerkorganisaties, zoals de Quakers of de Jezuïeten, er al eeuwen in slagen zich op basis van een sterke cultuur constant te vernieuwen en aan te passen aan de omgeving. Door die cultuur weten ze te overleven en hun organisatie nieuwe impulsen te geven. Ook in economisch opzicht hebben deze organisaties hun succes bewezen. Moderne netwerkorganisaties kunnen veel nut hebben van de inzichten van De Blot.'

Over Paul de Blot
Paul de Chauvigny de Blot is zijn carrière begonnen in Indonesië, waar hij na zijn universitaire studies onder andere ethica, filosofie en Indonesische staatsleer doceerde. Vanaf 1978 was hij 13 jaar lang campusmoderator op Nyenrode. De Chauvigny de Blot specialiseerde zich later in de Wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2004 verdedigde hij op Nyenrode met succes zijn proefschrift 'Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens'. Zijn bedrijfskundige case study naar de 450 jaar oude Jezuïetenorde was een onderzoek naar de manier waarop deze organisatie er in de loop der eeuwen in is geslaagd om zich in een chaotische omgeving staande te houden en zelfs te groeien.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Studenten in dit programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten.
Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programma's voor ambitieuze MKB ondernemingen en de top van het Nederlands bedrijfsleven. Het bedrijfsleven en alumni hebben ter gelegenheid van 60 jaar Nyenrode bijgedragen aan 60 beurzen voor 60 nieuwe Nyenrode-studenten. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.

Kijk voor evenementen op www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -


Noot voor de redactie (