31-05-2006
Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in juni

Huiselijk geweld komt gruwelijk veel voor in Nederland: naar schatting zon half miljoen gevallen per jaar. De psychische gevolgen ervan zijn ernstig maar de geestelijke gezondheidszorg doet er weinig aan. Behandelingen zijn schaars, en niet erg effectief ondermeer doordat ze er vaak van uitgaat dat de man de bron van al het kwaad is. Deze aanpak is achterhaald, zo stellen sociaal-psychiatrisch verpleegkundige David Kramer en verplegingswetenschapper Roland van de Sande in het juninummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv), dat zaterdag verschijnt.

Behandelaars van relationeel geweld kiezen meestal voor een 'seksespecifieke' aanpak: ze nemen vooral de mannen onder handen. Dat is een begrijpelijke keuze, want als mannen slaan, dan komt dat hard aan. Maar vrouwen lijken zich even vaak schuldig te maken aan huiselijk geweld als mannen. Bovendien blijkt groepsbehandeling van mannelijke plegers er soms toe te leiden dat zij een collectieve wrok tegen vrouwen ontwikkelen. En dan is men nog verder van huis.

Sinds enkele jaren pleiten onderzoekers voor een 'relatiegerichte' in plaats van een 'seksespecifieke' benadering. Relationeel geweld komt volgens hen niet alleen voort uit de manier waarop mannen aankijken tegen (of neerzien op) vrouwen, maar ook uit de psychologische chemie tussen deze éne man en vrouw.

In een intieme relatie zoeken mensen vaak iets dat ze vroeger te kort zijn gekomen. Als na enige tijd blijkt dat de ander dat niet waar kan maken, maakt de romantische roes plaats voor een spiraal van geweld. De partners raken teleurgesteld in elkaar, of zelfs verbitterd, beginnen zich machteloos te voelen, trekken zich terug - of gaan elkaar te lijf.

In de 'relatiegerichte' benadering leren de partners samen hoe ze die vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Die aanpak is niet onomstreden: volgens critici is het de kat op het spek binden. In delen van de VS is ze daarom zelfs bij wet verboden. Maar volgens Kramer en Van de Sande heeft ze de beste papieren.

Verder in het MGv van juni:

Gekkenhuis op Schiphol
Vliegen brengt stress met zich mee - zeker op een grote internationale luchthaven. Niet iedereen is daartegen bestand. Op Schiphol blijken ieder jaar honderden mensen niet fit to fly vanwege acute lichamelijke of psychische problemen. Die laatste worden beoordeeld door psychiater Vos Beerthuis. Hij vertelt wat voor mensen hij zoal te zien krijgt, en wat hij voor hen kan betekenen. Een batterijtje voor hun hoorapparaat, bijvoorbeeld.

Psychiatrische ER in New York
Kan de spoedeisende psychiatrie in Amsterdam een voorbeeld nemen aan die in New York? W. Mulder en collega's zagen er goede somatische zorg, maar weinig nazorg, veel bureaucratie, chaos en armoe. 'De spoedeisende psychiatrie in een stad als New York laat zien wat er terechtkomt van de gezondheidszorg als zij wordt gedicteerd door de verzekeringsmaatschappijen.'

Iedereen screenen op depressie?
Stemmingsstoornissen als depressie worden vaak niet herkend - en dus niet behandeld. Volgens sommige onderzoekers zouden huisartsen daarom al hun patiënten een vragenlijst moeten laten invullen, om hen te screenen op symptomen. Maar volgens Bea Tiemens leidt dat tot overkill.

Het juninummer van het MGv verschijnt op zaterdag 3 juni.
---

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction). Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht.

Zie ook het MGv op de website.