Gemeente Deventer

Week 22, 30 mei 2006

B&W STEMT IN MET VISIE HERONTWIKKELING SLUISKWARTIER

Het college van B&W van Deventer heeft ingestemd met de visie op eerste fase (2006-2015) van de herontwikkeling van het Sluiskwartier. Het Sluiskwartier vormt de afronding van het project Grachtengordel. De visie wordt in juni aan de raad aangeboden. Belangrijk bij het herontwikkelen van het Sluiskwartier is dat de ene ontwikkeling de andere niet (voorgoed) onmogelijk maakt zoals het op termijn terugbrengen van de Oude Haven.

Het Sluiskwartier vormt samen met het Zandpoortplein de schakel tussen de historische binnenstad en de IJssel en is tevens één van de bronpunten voor de stad. Samen met de Vispoort en de Worp vormt de Zandpoort de ruggengraat van de visie die de binnenstad koppelt aan de IJssel. Kenmerkend voor het toekomstige Sluiskwartier is de doorgetrokken Buitengracht. Met de visie wordt een gefaseerde ontwikkeling ingezet. De Wilhelminabrug verandert van verkeersbrug in een stadsbrug en dit sluit aan bij het streven naar een verkeersluwe ontwikkeling van het IJsselfront. Ook het herstel van de kades is in de eerste fase van belang.

Parkeergarage

De betekenis van het Sluiskwartier voor de stad is groot. Het realiseren van een grote parkeervoorziening voor de binnenstad maakt dat het gebied economisch gezien één van de dragers van de stad wordt. Zeker dertig procent van de parkeerambitie van de binnenstad kan in het Sluiskwartier worden gerealiseerd. Het Sluiskwartier is bepalend in het totaalconcept van het functioneren van de (binnen)stad. Kwaliteit op een dergelijke entreelocatie van de binnenstad is onontbeerlijk.

Draagvlak

Er zijn in de afgelopen jaren ten behoeve van het Sluiskwartier vele onderzoeken en verkenningen uitgevoerd en er is breed en intensief overleg geweest met diverse belanghebbenden en belangstellenden zoals een speciaal samengestelde klankbordgroep. Hierin zaten vertegenwoordigers van de Stichting Oude Haven, wijkbewoners, de Stichting Binnenstadsmanagement, het Lebuïnusconvent en het Waterschap. Met deze partijen is het (her)ontwikkelen van de modellen diverse malen besproken. Met de Stichting Oude Haven zijn twee aanvullende overleggen gevoerd. Op 5 april en 11 oktober 2005 zijn twee informatieavonden belegd. Recent is de visie ook gepresenteerd aan de stichting Binnenstadsmanagement. Het overleg met diverse instanties heeft in het proces aanleiding gegeven tot herziening van de modellen. Tijdens de vervolgbijeenkomsten kon breed draagvlak worden opgetekend.

Aanpak uitvoering

Na besluitvorming door de gemeenteraad wordt het Stedenbouwkundig Ontwerp verder uitgewerkt. Dit dient als basis voor de door de raad vast te stellen grondexploitatie (1^e kwartaal 2007). Ook het subsidie- en acquisitietraject wordt ter hand genomen.

Parallel aan deze eerste stap stelt de gemeente in september / oktober aanstaande een ontwikkelovereenkomst op met de ontwikkelingscombinatie OMA en Hanzewonen. B&W heeft al in 2000 de intentie uigesproken het Sluiskwartier met deze twee partijen, die circa de helft van de gronden bezitten, te herontwikkelen.

Vervolgens wordt voor de eerste fase van herontwikkeling het vigerende bestemmingsplan herzien. Het ontwerp van dit herziene bestemmingsplan wordt medio 2007 aan de gemeenteraad ter besluitvorming aangeboden. Dan moet er ook duidelijkheid zijn over het realiseren en exploiteren van de parkeergarage.

Publicatiedatum: 31-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 31 mei 2006