Gemeente Geldermalsen

Gemeente kapt 81 populieren

31 mei 2006 - Langs de polderwegen in het buitengebied van de gemeente Geldermalsen zijn in het verleden bomen geplant van verschillende soorten zoals essen, linden, fruitbomen, populieren en wilgen. Deze bomen maken deel uit van de landschappelijke beleving van het buitengebied. Eén bepaalde soort populieren (Populus canadensis) veroorzaakt in het voorjaar overmatige overlast bij bedrijven door de pluizen die deze bomen voortbrengen en hiervan afvallen. Op twee specifieke locaties (Tiendweg Rhenoy en Koorngraaf Gellicum) moet dit probleem worden verholpen door het rooien van de bomen en het terug planten van een andere soort.

In de directe nabijheid van de bomen op de genoemde locaties zijn melkveebedrijven gevestigd. Deze bedrijven ondervinden niet alleen veel overlast vanwege de pluizen die gedurende een aantal weken als een sneeuwdek over het erf liggen, maar verschillende keren zijn er ook pluizen aangetroffen in de melktank. Dit betekent dat op zon moment de melk wordt afgekeurd met de bijkomende negatieve bedrijfseconomische gevolgen voor de betreffende melkveehouder. Na één constatering wordt vervolgens de controle op de voedselveiligheid verscherpt wat voor de melkveehouder evenmin prettig is, temeer omdat hij de overlast van de pluizen niet kan voorkomen.

Er zijn vier melkveebedrijven die overlast ondervinden, één bedrijf aan de Koorngraaf in Gellicum en drie bedrijven aan de Tiendweg in Rhenoy. De problemen zijn al enige tijd bekend en gevolgd om de daadwerkelijke omvang goed te kunnen bepalen. Met de melkveehouders heeft overleg plaatsgevonden. Om de overlast weg te nemen is door het college van burgemeester en wethouders besloten aan de Koorgraaf 34 bomen en aan de Tiendweg 47 bomen te rooien. Na het rooien wordt een andere soort (niet pluizende) bomen teruggeplant. Uiteindelijk wordt dus op termijn het groene beeld langs de beide wegen weer hersteld. De totale kosten bedragen ongeveer 7.000,-- exclusief btw.

De betreffende bedrijven ontvangen binnenkort een brief van de gemeente waarin duidelijk wordt aangegeven wanneer de bomen worden gerooid en de herplant zal plaatsvinden.