Gemeente Maassluis

Regels voor verblijf in het buitenland met WWB-uitkering belangrijk

Ontvangt u een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) van de gemeente en bent u van plan om met vakantie naar het buitenland te gaan? Dan is het belangrijk om te weten dat er regels bestaan voor verblijf in het buitenland met behoud van uitkering. Deze regels zijn overigens hetzelfde als vorig jaar.

Mensen met een WWB-uitkering, die jonger zijn dan 65 jaar, kunnen maximaal 4 weken per kalenderjaar met behoud van hun uitkering in het buitenland verblijven. Dit geldt niet wanneer u 57 ½ jaar of ouder bent èn niet verplicht bent om werk te zoeken of mee te werken aan een trajectplan voor uw reïntegratie. Alleen in dat geval kunt u ten hoogste 13 weken per kalenderjaar met behoud van uw bijstandsuitkering naar het buitenland. Als u 65 jaar of ouder bent, dan geldt deze maximale periode van 13 weken per kalenderjaar in alle gevallen.

Het is niet de bedoeling dat u vakantieperiodes aan elkaar plakt. Want een aaneengesloten verblijf in het buitenland, dat zich uitstrekt over twee kalenderjaren (b.v. van december tot en met januari), mag nooit langer duren dan 4 of 13 weken, afhankelijk van uw leeftijd. Dus als u jonger bent dan 65 jaar kunt u niet 4 weken aan het eind van het ene kalenderjaar koppelen aan 4 weken aan het begin van het volgende kalenderjaar.

Als u van plan bent om met vakantie te gaan, meld dit dan altijd vooraf (in ieder geval twee weken voor vertrek) bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor meer informatie kunt u hier een brochure over tijdelijk verblijf buiten Maassluis krijgen. U kunt ook contact opnemen met uw klantmanager van deze afdeling of via telefoonnummer 010 5931935.