Gemeente Maassluis

Meer mogelijkheden voor bijzondere bijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor meer vormen van bijzondere bijstand. Het college van B&W heeft namelijk besloten de bijzondere bijstandsregeling voor deelname aan maatschappelijke activiteiten uit te breiden. Vanaf 2006 kunnen alle mensen met een laag inkomen een financiële bijdrage krijgen voor deelname aan sociale, culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. Deze regeling was voorheen alleen bedoeld voor kinderen en voor 65-plussers. Daarnaast is de bijdrage verhoogd naar maximaal 80,- per persoon per kalenderjaar. Voor een alleenstaande van 65 jaar of ouder is dit bedrag zelfs 100,- per jaar.

Voor mensen die jonger zijn dan 65 jaar, geldt wel dat hun activiteiten in verenigingsverband moeten plaatsvinden. Ook moeten ze de kosten hiervan kunnen aantonen. De bijzondere bijstand is bestemd voor het lidmaatschap of de contributie van een vereniging of club en voor andere kosten om deel te nemen aan de activiteit. Voor 65-plussers gelden deze voorwaarden niet. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006.

Verder kunnen mensen met een laag inkomen die een chronische ziekte of handicap hebben, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 in aanmerking komen voor extra bijzondere bijstand. Deze bedraagt 300,- per kalenderjaar en is bestemd voor diverse kosten, die voor deze mensen meestal hoger zijn dan gemiddeld, vaak omdat hulp of ondersteuning van anderen nodig is. Er is sprake van een chronische ziekte of handicap als mensen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of op zorg in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (bijvoorbeeld thuiszorg) of op een gehandicapten-parkeerkaart.

Voor meer informatie of het indienen van een aanvraag is er op werkdagen iedere ochtend van 9.00 tot 11.30 uur een spreekuur bijzondere bijstand in het stadhuis, Koningshoek 93050. De afdeling SoZaWe heeft een eigen ingang (links van de hoofdingang). Voor een bezoek aan dit spreekuur hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Bellen kan natuurlijk ook, via telefoonnummer 010 - 5931935 (op werkdagen tussen 11.30 en 12.30 uur).