Gemeente Bedum


31 mei 2006
'Bmw-gemeenten zetten belangrijke stap richting samenwerking

De colleges van Bedum, De Marne en Winsum hebben op 30 mei een intentieverklaring vastgesteld die moet leiden tot samenwerking tussen de drie Noord-Groninger gemeenten. De verklaring vormt de basis voor samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld de ict, de invoering van omgevingsvergunningen VROM, crisismanagement, sociale zaken en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De intentieverklaring zal, nu de drie colleges ermee hebben ingestemd, worden voorgelegd aan de ondernemingsraden van de drie gemeenten, het gemeentepersoneel en de gemeenteraden.

De drie Noord Groninger gemeenten constateren dat op het gebied van de individuele uitvoering van taken op termijn knelpunten dreigen te ontstaan. Dit houdt met name verband met de relatief beperkte schaal van de gemeentelijke organisaties. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de gewenste kwaliteit in de dienstverlening te leveren. De colleges willen toekomstige problemen voor zijn door op bepaalde gebieden nauwer te gaan samenwerken. Daarbij wordt overigens niet getornd aan de zelfstandigheid van de drie gemeenten. Inwoners kunnen voor bijvoorbeeld een paspoort of een rijbewijs gewoon bij hun eigen gemeente terecht. De colleges verwachten dat de voorgenomen samenwerking ook zal leiden tot meer efficiency. In eerste instantie zal samenwerking worden gezocht op die terreinen waar dit snel in de praktijk kan worden gerealiseerd.

De gemeenten Winsum en De Marne werken op dit moment al samen. Beide gemeenten hebben een gemeenschappelijke sociale dienst. Deze samenwerking verloopt goed. Bedum werkt op het gebied van de automatisering al jaren vruchtbaar samen met buurgemeente Ten Boer. Die laatste gemeente zoekt echter in toenemende mate samenwerking met de stad Groningen. De samenwerking op automatiseringsgebied zal daardoor per 1 januari 2007 komen te vervallen. Voor Bedum is dit aanleiding de blik richting Winsum en De Marne te richten.

De intentieverklaring die de drie colleges vanmorgen hebben onderschreven, vloeit voort uit de ambtelijke notitie De BMW-gemeenten: een sterk merk!. Hierin zijn de uitgangspunten voor de samenwerking en de mogelijke beleidsterreinen waarop de samenwerking gestalte kan krijgen op een rijtje gezet. De intentieverklaring zal nu worden uitgewerkt in een projectplan. Hierin komen themas aan de orde als communicatie en voorlichting, de verdere planning, de rol van de gemeenteraden en de rol van de ondernemingsraden.

Het projectplan komt naar verwachting in de tweede helft van 2006 af. In dat plan wordt de inhoud van de samenwerking nader vorm gegeven. De BMW-samenwerking betekent overigens niet dat de individuele gemeenten samenwerking op deelterreinen met andere partners uitsluiten.

De gemeenteraden van Bedum, De Marne en Winsum buigen zich in juni over de intentieverklaring van de drie colleges. De gemeenten willen nog nagaan in hoeverre de provincie bereid is faciliteiten beschikbaar te stellen.