Oudere managers zijn geen opleiding waard

Ormit bv

PERSBERICHT

Jaarlijks 10.000 euro aan persoonlijke training per manager

Oudere managers zijn geen opleiding waard

De Bilt, 31 mei 2006 - Leidinggevenden van 50 jaar en ouder krijgen niet dezelfde opleiding- en ontwikkelingskansen als jongere managers. Als bedrijven moeten saneren, dan wil een derde van de managers de 50-plus werknemers ontslaan. Dit blijkt uit de nieuwste ORMIT Carrière Barometer. Uit het onderzoek blijkt verder dat managers hun oudere werknemers als weinig ambitieus en leergierig waarderen en daarom geen opleiding meer waard vinden.

De Carrière Barometer is een kwartaalonderzoek van ORMIT naar ontwikkelingen op het gebied van carrièreontwikkeling, competenties en leiderschap. ORMIT is specialist op het gebied van management development. De Carrière Barometer is uitgevoerd door Interview-NSS onder 402 leidinggevenden/managers.

De ondervraagde managers zijn van mening dat oudere en jongere werknemers meer moeten samenwerken om zowel ervaring als innovatief vermogen beter te benutten. Over het algemeen zijn managers positief over de rol van ouderen op de werkvloer. De managers vinden dat de 50-plussers zich positief onderscheiden door ervaring, wijsheid en loyaliteit. Hetty van Ee, algemeen directeur van ORMIT: 'Een goede mix in leeftijd op de werkvloer blijft belangrijk. Blijvend investeren in ook wat oudere werknemers is echt nodig. Een vijftigplusser afschrijven is ridicuul. Mensen worden gemiddeld tachtig jaar en zijn op hun vijftigste nog gezond en vitaal en in de kracht van hun leven. Bovendien zullen zij in de toekomst nog minstens vijftien jaar in dienst zijn. Als je dan als bedrijf niet meer zou investeren in 50-plussers, dan worden de ambities van die groep vanzelf steeds minder en de samenwerking tussen de leeftijdsgroepen niet beter natuurlijk.'

Ook is in het onderzoek aan de 402 leidinggevenden een aantal stellingen voorgelegd over de eigenschappen van managers van 50+ plus en van jongere managers.

Top vijf eigenschappen ingeschat bij oudere managers (50-plus)


1. Ervaren 63%

2. Wijs 43%

3. Loyaal 38%

4. Leiding geven 27%

5. Genuanceerd 26%

Flop vijf eigenschappen ingeschat bij oudere managers (50-plus)


1. Ambitieus 1%

2. Opleiding waard 2%

3. Leergierig 3%

4. Flexibel 7%

5. IJverig 9%

Top vijf eigenschappen ingeschat bij jongere managers tot 35 jaar:


1. Ambitieus 71%

2. Coaching nodig 68%

3. Leergierig 66%

4. Flexibel 56%

5. IJverig 30%

Flop vijf eigenschappen ingeschat bij jongere managers tot 35 jaar:
1. Ervaren 2%

2. Leiding geven 4%

3. Wijs 5%

4. Betrouwbaar 6%

5. Eerlijk 6%

Trainingsleerdoelen niet afgestemd op eigen vaardigheden Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de managers wel eens een training volgt. Zij doen dit gemiddeld zelfs negen dagen per jaar. Het gemiddelde budget dat aan een manager per jaar wordt besteed bedraagt 10.000 euro. De cursist neemt meestal (53 procent) zelf het initiatief om een training te volgen. Bij 45 procent van de cursisten worden er van tevoren geen leerdoelen benoemd. Hetty van Ee, algemeen directeur van ORMIT: 'Geen leerdoelen benoemen betekent vrijblijvendheid voor de cursist. Hierdoor wordt het geleerde niet voldoende in de praktijk van alle dag toegepast. Dit is echt zonde van de trainingstijd en de investering. Bovendien vind ik het jammer dat het merendeel van het budget op gaat aan klassieke trainingen. Uit ervaring weet ik dat persoonlijke ontwikkeling op competenties, bijvoorbeeld in de vorm van coaching en 'action learning'-projecten, veel succesvoller zijn voor de cursist en dus beter voor het bedrijf.'

Over ORMIT en de Carrière Barometer
ORMIT, opgericht in 1994, is een succesvolle dochter van het beursgenoteerde Ordina N.V., met vestigingen in Nederland en België. ORMIT is specialist op het vlak van management development. Binnen de management development programma's van ORMIT worden (toekomstige) managers uitgedaagd, gecoacht en ontwikkeld tot succesvolle managers.

De Carrière Barometer, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor iedereen die bezig is met talentontwikkeling. Het onderzoek wordt sinds december 2005 vier keer per jaar gehouden onder ruim vierhonderd leidinggevenden in Nederland op WO/HBO-niveau uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Interview-NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en de functietaken. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de Nederlandse bevolking worden gezien.

Downloaden rapport
Het rapport met de onderzoeksresultaten van 31 mei 2006 kunt u downloaden via: www.carrierebarometer.nl

Noot voor redactie,