Mei 2006

Rode 'zitpijl' verovert Gelders Rivierenland
Opvallende creaties markeren cultuurhistorische fietsroute 'Rivieren Rivalen'
Met de overdracht van de laatste rode zitpijl aan de wethouders cultuur van de gemeenten in Rivierenland, wordt donderdag 29 juni om 12 uur in het stadhuis van Tiel het project `U bevindt zich Hier' officieel geopend. De 55 grote rode zitpijlen van het kunstenaarsduo vGtO uit Arnhem markeren de cultuurhistorische fietsroute Rivieren Rivalen, die het Gelderse Rivierenland doorkruist. De zitpijlen staan in negen gemeenten: Buren, Culemborg, Maasdriel, Lingewaal, Neder-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Spraakmakend
Wat startte als een opdracht om kunstwerken te koppelen aan de reeds bestaande fietsroute Rivieren Rivalen die heel Rivierenland dekt, groeide uit tot een uniek en spraakmakend geheel van 55 identieke kunstwerken. Deze kunstwerken in de vorm van een grote, rode pijl vestigen zowel de aandacht op zichzelf als op de plek waar ze staan: 'U bevindt zich hier'.

Bovenregionaal
De cultuurhistorische fietsroute Rivieren Rivalen en de zitpijlen zijn als opdracht voortgekomen uit het Gebiedsgericht Cultuurbeleid Rivierenland. In dit project werken de gemeenten in Rivierenland samen aan bovenregionale projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Visie en durf
Met als gevolg dat de rode pijlen nu overal langs de fietsroute te vinden zijn. Van Slot Loevestein tot Lienden en van Appeltern tot Culemborg. Deze regionale aanpak getuigt van visie en durf van de deelnemende gemeenten, nergens in Nederland is een vergelijkbaar project te vinden.

Markering en rustplaats
Het kunstenaarsduo vGtO, bestaande uit Terry van Gurp en René Oudenhoven, nam als voorbeeld voor de markering van de route de rode pijl die op stadsplattegronden te vinden is met de toevoeging `U bevindt zicht hier'.

De pijlen, die als markering, maar ook als rustplaats dienen omdat ze een zitplaats bieden aan twee personen, zijn geplaatst bij routeknooppunten, rust- en uitkijkpunten en plaatsen van cultuurhistorisch belang. Het Centrum Beeldende Kunst Gelderland bemiddelde bij de keus voor de kunstenaars en coördineerde het project.

Routeboekje `Rivieren Rivalen'
Het boekje van de cultuurhistorische fietsroute `Rivieren Rivalen' is voor EUR 5,95 te bestellen via de webshop van het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierland: www.rivierenland.nl. Telefonisch kan ook: 0900 - 63 63 888.

Zes dagtochten
`Rivieren Rivalen' bevat zes dagtochten en één meerdaagse tocht. Vanaf begin juli zal het routeboekje worden voorzien van een overzichtskaart met daarop aangegeven alle zitpijlen plus twee ansichtkaarten van de opvallende rode pijl in het karakteristieke landschap van Rivierenland.

Gebiedgericht Cultuurbeleid Rivierenland
De realisatie van de zitpijlen is mogelijk gemaakt door het Gebiedsgericht Cultuurbeleid Rivierenland, een cultureel samenwerkingsverband van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel en de provincie Gelderland. Gebiedsgericht Cultuurbeleid Rivierenland wordt gecoördineerd door Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland.