FNV Bondgenoten wil perspectief voor alle Laurus-medewerkers

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten wil perspectief voor alle Laurus-medewerkers

Na de verkoop van Edah-winkels aan Sligro en Sperwer heeft Laurus nu ook overeenstemming over de verkoop van Konmar-winkels aan Albert Heijn, Schuitema en Jumbo.

FNV Bondgenoten is verheugd dat ook de Konmar-winkels worden verkocht aan sterke bedrijven. Voor alle werknemers die op een goede wijze in de nieuwe organisaties terechtkomen is dat een vooruitgang. De bond stelde eerder een hard punt te maken van de verkoop aan één partij, zodat alle activiteiten inclusief distributie zoveel mogelijk in stand konden blijven. Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg: 'Er is dan ook geen reden voor tevredenheid zolang de werkgelegenheid van met name de mensen in de distributiecentra op het spel staat'.

De deal is afhankelijk van de toestemming van de mededingingsautoriteiten, hetgeen in de zaak Albert Heijn/Schuitema nog een pikant punt is. Naast deze onzekerheid maakt FNV Bondgenoten zich ook zorgen over een goede overgang van alle medewerkers na de verkoop van de Laurus-onderdelen. FNV Bondgenoten wil met de betrokken bedrijven aan tafel over een goede integratie van medewerkers in de organisaties van de kopers. Dat geldt voor winkelpersoneel, maar ook voor het kantoorpersoneel.

Het belangrijkste onderwerp van gesprek wordt daarbij echter het werk in de distributiecentra. FNV Bondgenoten wil ook de medewerkers in de distributiecentra een goede toekomst bieden en massaontslagen voorkomen. Bestuurder Henk van der Ploeg: 'De opgesplitste verkoop van bedrijfsonderdelen geeft onrust onder personeel in de magazijnen, omdat zij dreigen het slachtoffer te worden van een maximale verkoopopbrengst. FNV Bondgenoten zal het initiatief nemen om alle betrokken partijen te binden aan een gezamenlijke oplossing voor het vraagstuk van de werkgelegenheid in de distributiecentra.'

Onzeker is ook welk effect de verkoop heeft op de onrust in de supermarktbranche en de langdurige prijzenoorlog. Jos Brocken, bestuurder van FNV Bondgenoten in de supermarktbranche: 'Ik hoop dat de verkoop van de Laurus-onderdelen de stabiliteit in de markt verbetert en dat de fixatie op lagere personeelskosten afneemt. Onze eerste zorg is nu echter om een gezamenlijke inspanning van bedrijven tot stand te brengen om alle werknemers een goed perspectief te bieden.'




FNV