D66

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over het verspillen van medicijnen door ziekenhuizen (30 mei 2006)

1

Hebt u kennis genomen van de berichten in de media over de grote verspilling van medicijnen door ziekenhuizen? 1)

1

Ja.

2

Hoe beoordeelt u situaties waarin ziekenhuizen gedwongen medicijnen moeten weggooien, omdat farmaceutische bedrijven medicijnen voor ziekenhuisgebruik niet in verschillende doses aanbieden?

3

Acht u het een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de farmaceutische industrie om zo goed mogelijk met medicijnen om te gaan?

2 en 3

Verspilling treedt veelal op bij de producten die geschikt dienen te worden gemaakt voor patiënten, om op maat te worden toegediend. Het op de markt brengen van geneesmiddelen in een bepaalde hoeveelheid is en blijft de verantwoordelijkheid van de farmaceutische industrie. Ik ben van opvatting dat de farmaceutische industrie hierin ook een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid te vervullen heeft. De farmaceutische industrie dient zoveel mogelijk te streven naar optimale praktische toepasbaarheid van haar geneesmiddelen. Bij de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen wordt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook gelet op de praktische toepasbaarheid van geneesmiddelen. De sterkte en hoeveelheid van de werkzame stof in het geneesmiddel zoals het op de markt wordt gebracht, dient in lijn te zijn met de hoeveelheid waarin het aan de patiënt toegediend zal worden.

4

Bent u bereid de industrie op deze verantwoordelijkheid aan te spreken en ervoor te zorgen dat er geen miljoenen euros aan medicijnen ongebruikt de prullenbak in gaan?

4

Ik ben bereid dit onderwerp te agenderen in een overleg met de farmaceutische industrie. Ik wijs er overigens op dat indien een specifiek geneesmiddel in meerdere hoeveelheden of meerdere sterktes op de markt wordt gebracht, dit niet noodzakelijkerwijs tot een significante verlaging van de prijs leidt.

5

Bent u voorts bereid, indien de industrie de handschoen niet oppakt, zelf de strijd tegen de verspilling aan te gaan?

5

De strijd tegen verspilling is met name een strijd die gevoerd kan worden in de beroepspraktijk zelf. In de publicatie van Medisch Contact wordt door de onderzoekers al een aantal suggesties gedaan op dit vlak. Ik juich deze initiatieven uiteraard van harte toe.

1) De Telegraaf, 4 mei 2006.

31-5-2006 09:09