Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Advies TBS
31 mei, 2006
De berichtgeving in de media over tbs-incidenten neemt toe, terwijl het feitelijke aantal incidenten niet stijgt. Deze constatering doet de RMO in zijn advies Ontsnappen aan medialogica. TBS in de maatschappelijke beeldvorming. Het advies richt zich op de rol van medialogica in een publiek debat als dat over de tbs. Medialogica bevordert het ontstaan van een publiek speelveld waarin politici, media en burgers elkaar onbewust aansporen in het reageren op incidenten. Hierdoor ontstaat schreefgegroeide beeldvorming die het zicht dreigt te ontnemen op feitelijke praktijken. Als gevolg hiervan kunnen politici (onder druk) overgaan tot grootschalige systeemaanpassingen, terwijl subtielere maatregelen mogelijk meer effect geven.

Rapport TBS commissie Tweede Kamer Dit RMO-advies is geschreven op verzoek van de tijdelijke commissie Tbs van de Tweede Kamer en als bijlage toegevoegd aan dit rapport.

Vervolgtraject
Later dit jaar hoopt de RMO een advies te presenteren over de aanpak van delictplegers met psychische en psychiatrische problemen.

Contactpersoon
Voor nadere vragen of opmerkingen kunt u zich richten tot Rienk Janssens.

Bestellen
U kunt het advies bestellen bij uitgeverij SWP.