Dienstenbond CNV

Principe akkoord CAO Tuinbouwveilingen
31-05-2006

Afgelopen dinsdag heeft CNV Dienstenbond overeenstemming bereikt met de werkgevers van de tuinbouwveilingen over een nieuwe CAO. Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen van het akkoord. Via bijgaand reactie formulier kunt u laten weten of u het eens bent met de gemaakte afspraken. Naar de mening van CNV Dienstenbond zijn de werkgevers in belangrijke mate tegemoet gekomen aan onze voorstellen. Wij leggen het bereikte principe akkoord dan ook met een positief advies aan u voor.

Hieronder vindt u een korte weergave van het bereikte akkoord.

Looptijd en Loonsverhoging

* Een CAO van 1-1-2006 tot 1-5-2007


* 1,75% structurele loonsverhoging per 1-5-2006
* 1 % structurele loonsverhoging per 1-4-2007
* Eenmalig 0.25% per 1-12-2006 aan de werknemers die in de periode van 1-12-2005 tot 1-12-2006 een minder dan gemiddeld ziekteverzuim hebben gekend.

De loonsverhoging en de looptijd van de CAO zijn belangrijke onderdelen van de onderhandelingen geweest. De afgelopen jaren is het slecht gegaan met de Nederlandse economie en zijn de loonsverhogingen beperkt gebleven en is voor veel mensen de koopkracht gedaald. Inmiddels zijn, mede door de bescheiden looneisen de afgelopen jaren, de economische vooruitzichten verbeterd. Reden te meer om dit jaar sterk in te zetten op loonsverhoging tijdens de onderhandelingen. Dit is niet zonder succes gebleven, het loonbod wat er nu ligt houdt in dat u binnen een jaar 2,75% loonsverhoging krijgt. De CAO loopt tot
1-5-2007 wat ons de mogelijkheid biedt om indien de economie volgend jaar verder aantrekt ook voor 2007 een passende loonsverhoging te realiseren.

Levensloop
De levensloopregeling zorgt er voor dat u vrije dagen en geld kunt sparen om verlof op te nemen, bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan, een wereldreis te maken, of..

Wij hebben met de werkgevers van de tuinbouwveilingen uitgebreid van gedachte gewisseld over de levensloopregeling. De levensloopregeling die wij nu af hebben kunnen spreken met de werkgevers komt niet geheel overeen met de regeling zoals wij die voorgesteld hebben. In de regeling zoals u die in het principe akkoord terug vindt zitten voldoende zekerheden voor u als werknemer om deel te nemen aan de regeling. Aan de andere kant komt de regeling tegemoet aan een aantal bezwaren die de werkgevers hadden.

Flexibiliteit van arbeid
Meer flexibiliteit in arbeidstijden is een trend binnen het veilingbedrijf. Wij hebben met de werkgevers afgesproken om gedurende de looptijd van deze CAO met elkaar te spreken over deze trend. Inzet van onze kant is dat ook in een tijd van toenemende flexibiliteit uw belang ook telt. Flexibiliteit kan en mag, maar niet tegen elke prijs.

Ik hoor graag uw mening over het principe akkoord. Mocht u nog vragen hebben, of van gedachten willen wisselen over de afspraken, dan kunt u mij per e-mail bereiken, a.digiacomorusso@cnvdibo.nl of op ons regio kantoor Apeldoorn (055-5772640)