Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Nieuws

Goed wonen kan!

30-05-2006 * Het afgelopen weekend zijn onze raadsleden Matt Delahaij en Mirjam Hamberg naar een SP studieweekend geweest met als thema "Meer overheid, minder markt in de volkshuisvesting." Hier volgt een impressie van wat er is bestudeerd en vooral van de mogelijkheden die gemeenteraad, college en burgers hebben om er voor te zorgen dat sociale woningbouw blijft bestaan en alle bevolkingsgroepen gemengd kunnen wonen.

Mirjam Hamberg Ruimte is in Nederland schaars geworden, wat betekent dat er nog weinig grond beschikbaar is om op te bouwen en we zorgvuldig moeten omgaan met wat er al staat.
Voormalig Rijksbouwmeester Wiek Röling liet een paar verrassende voorbeelden zien van stadsarchitectuur met gestapelde bouw waarin iedereen een eigen buitenruimte heeft. Er blijkt veel meer mogelijk dan ons soms wordt voorgehouden.
Hij gaf ons veel informatie over de geschiedenis van de volkshuisvesting, stedenbouw en architectuur en praktische tips over stadsplanning.
Paulus Jansen, beleidsmedewerker volkshuisvesting van de SP Tweede-Kamerfractie, gaf ons een goed beeld van de beleidsdoelen en doelgroepen van volkshuisvesting en schetste de demografische verwachtingen. Hij maakte duidelijk hoe praktische cijfers over wonen, jaarverslagen van woningbouwcorporaties, volkshuisvestingsplannen van de gemeente en woonkrantjes je een goed inzicht geven in het woningaanbod.
Hoogleraar sociale geografie en planologie Prof. Piet Hooimeijer gaf een college over de toekomst van de volkshuisvesting. Cijfers en feiten gaven ons gedetailleerd inzicht in de demografische ontwikkelingen en hij gaf aan wat ze betekenen voor toekomstige plannen.
Een politiek café mocht in het weekend uiteraard niet ontbreken. Te gast waren SP-wethouder Jules Iding, directeur van woningcorporatie De Woonbron Peter de Regt en Tjerk Dalhuizen van het steunpunt Wonen Amsterdam. Vragen en discussie te over, met als trieste conclusie dat er een stille veldslag plaatsvindt waarbij huurders, vooral met lage inkomens, de dupe zullen worden van onder andere "het plan Dekker". Prof. André Thomsen, hoogleraar woningverbetering en woningbeheer aan de TU Delft keek samen met ons naar alternatieven voor sloop en renovatie. Sloopmotieven zijn vooral financieel interessant voor onder andere de woningbouwverenigingen, die zich steeds meer als vastgoedontwikkelaars gaan gedragen, en de gemeente. Collectief particulier ondernemerschap, door samenwerking van huurders en/of eigenaren, is een sterk alternatief voor sloop. Alkmaar word wakker! Besef dat wij raadsleden (bestuursleden en burgers) het primaat hebben over wat er gebouwd wordt in onze stad en niet de projectontwikkelaars zoals NS vastgoed, die zich niets aan wil trekken van de raadsbrede wens om in het stationsgebied woningen te bouwen. Laat je niet intimideren, maar gebruik je verstand en pik het niet meer als er weer een of ander sloop- of nieuwbouwproject in het voordeel van projectontwikkelaars wordt voorgedragen. Het is onze stad en wij zijn de baas!

Mirjam Hamberg
Raadslid SP-Alkmaar