VIA: controle huisvesting buitenlandse werknemers essentieel

Via

Persbericht

31 mei 2006

Controle op huisvesting buitenlandse werknemers essentieel

Boxtel: VIA, de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars juicht het besluit van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toe om in bepaalde sectoren de zogenaamde arbeidsmarkttoets te laten vervallen. VIA waarschuwt echter wel voor de mogelijke wantoestanden die hiermee kunnen optreden op het terrein van de huisvesting van buitenlandse werknemers. Als hier niet goed op wordt toegezien zullen wellicht mensen massaal onder erbarmelijke omstandigheden worden gehuisvest. VIA pleit dan ook voor strenge controle op dit gebied.

Vervallen arbeidsmarkttoets
Het Ministerie heeft het besluit genomen om in bepaalde sectoren (vlees, agrarische sector, kleinmetaal) de arbeidsmarkttoets te laten vervallen. Dat betekent dat er niet meer eerst gezocht moet worden naar Nederlanders om deze werkzaamheden te vervullen, maar dat er direct medewerkers uit bijvoorbeeld Polen en Tsjechië ingezet kunnen worden. VIA juicht dit besluit toe, omdat veel werkgevers in deze sectoren niet in staat zijn om openstaande vacatures te vervullen.

Huisvesting buitenlandse werknemers
Voor medewerkers uit de zogenaamde MOE-landen blijft het wel nodig om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen bij het CWI. Hierdoor blijft er goed zicht om de toestroom van buitenlandse werknemers en kan bij constatering van misstanden de vergunning ingetrokken worden. Voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning is het goed huisvesten van buitenlandse medewerkers. Het CWI moet hierop controleren voordat de vergunning wordt afgegeven.

VIA vreest echter dat, evenals dat tot nu toe het geval was, deze toetsing op huisvesting slechts marginaal zal zijn. Hierdoor blijft het mogelijk om buitenlandse werknemers in stallen en schuren te huisvesten! In de ogen van de VIA is dit volstrekt onwenselijk en vooral onmenselijk.

Controle door gemeenten
Volgens de VIA is het CWI niet de aangewezen instantie om deze controles uit te voeren. De aangewezen instantie voor deze controles zijn de gemeenten. Deze kunnen, al dan niet in opdracht van het CWI, daadwerkelijke controles uitvoeren op huisvesting. Daarbij kan er geen sprake zijn van een gedoogbeleid. Als mensen in ruimten wonen waar geen woonbestemming opzit zullen deze mensen elders gehuisvest moeten worden en zou, naar de mening van de VIA, de werkgever een boete opgelegd moeten krijgen.

Keurmerk European Legal Labour Certificate
Omdat het de VIA al langer een doorn in het oog is dat buitenlandse werknemers slecht gehuisvest zijn, heeft zij het initiatief genomen om te komen tot een keurmerk. Binnen dit keurmerk wordt getoetst op huisvesting, vervoer, sociale begeleiding, brandveiligheid, enz. Dit om er voor te zorgen dat de buitenlandse werknemers als mens behandeld worden en niet uitgebuit worden. De VIA stelt het voldoen aan deze criteria zelfs als eis voor het lidmaatschap.

In de ogen van de VIA zouden de gemeenten de huisvesting moeten gaan toetsen aan deze normenset. Zo ontstaat dan een eenduidige norm op het gebied van huisvesting van buitenlandse werknemers.

Voetnoot:
De VIA vertegenwoordigt de bonafide internationale arbeidsbemiddelaars. De leden van de VIA realiseren minimaal 75% van hun omzet door inzet van buitenlandse werknemers. Zij bemiddelen jaarlijks circa 30.000 buitenlandse werknemers. Het gaat hierbij voornamelijk om Duitsers, Portugezen, Grieken en Polen.

Voor meer informatie over VIA:
secretariaat VIA, de heer Gerlof Roubos

0411-688533 of 06-53864592
via@pragma-advies.nl
www.via-eu.com

Voor meer informatie over het keurmerk:
www.skia-eu.com