Visitekaartjes vrouwenhandel voor Supportersvereniging Oranje

Kerkinactie

In een brief aan Supportersclub Oranje vragen de Stichting Religieuzen Tegen Vrouwenhandel (SRTV), Kerkinactie, de Raad van Kerken in Nederland en ICCO aan de supportsvereniging om 'visitekaartjes' te verspreiden onder de supporters die naar het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland gaan. Het gaat hierbij om kaartjes met een telefoonnummer van een hulpverleningslijn die vrouwen kunnen bellen als zij het slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie.

Tijdens grootschalige evenementen als het WK-voetbal worden vrouwen door criminele netwerken verhandeld. Zij worden vaak onder valse voorwendselen in de val gelokt en belanden onvrijwillig in de prostitutie. Op de visitekaartjes die aan de Supportersvereniging Oranje zijn aangeboden, staat het nummer van een hulpverleningslijn in Duitsland voor vrouwen die tegen hun wil in de prostitutie zijn beland. Voetbalsupporters kunnen de kaartjes bij deze vrouwen afgeven als ze het vermoeden hebben van vrouwenhandel

Van 29 t/m 31 mei 2006 vindt in Utrecht een besloten internationale conferentie plaats over mensenhandel. Aan de conferentie wordt deelgenomen door verschillende nationale en internationale organisaties en kerken die mensenhandel bestrijden. De organisatie van de conferentie ligt in handen van Kerkinactie en de SRTV, met steun van ICCO. Ook de deelnemers aan deze conferentie ondersteunen het initiatief om deze visitekaartjes onder de supporters van Oranje te verspreiden.

Ook door middel van een stempelactie hebben Kerkinactie en de SRTV aandacht gevraagd voor de problematiek van vrouwenhandel. Ze hebben organisaties gevraagd hun uitgaande post te stempelen met de tekst 'Zet vrouwenhandel buitenspel'. Organisaties die deze stempels intussen al gebruiken zijn onder andere: de Raad van Kerken in Nederland, de FNV Vrouwenbond, de Nederlandse Vrouwenraad (waarbij veel landelijke vrouwenorganisaties zijn aangesloten) en religieuze congregaties. Alle honderd stempels die zijn aangeboden, zijn in gebruik.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kerkinactie: Geesje Werkman, projectmedewerker, tel. (030) 880 17 56 of 06 54 22 42 71 of Henny Nagelhout, perswoordvoering, tel. (030) 880 17 90 of 06 10 39 89 65.