Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 31 mei 2006
PERSBERICHT: Oude IJmuider reddingboot terug van Sint Maarten

De voormalige IJmuider reddingboot Johanna Louisa van de KNRM is terug van Sint Maarten. De reddingboot werd in 2001 in bruikleen gegeven aan de Sea Rescue Foundation op het bovenwindse eiland. De Johanna Louisa werd op Sint Maarten gestationeerd om ingezet te kunnen worden onder orkaanomstandigheden, die het gebied jaarlijks teisteren. De laatste twee jaar werd de boot echter niet meer gebruikt. Omdat de afstand te groot is om op eigen kiel te overbruggen, heeft rederij Spliethoff de reddingboot op Sint Maarten aan boord genomen. De vrachtvaarder Archangelgracht leverde de historische boot terug op station in IJmuiden.

De reddingboot Johanna Louisa werd gebouwd in 1968 ter vervanging van de legendarische reddingboot Neeltje Jacoba. De Johanna Louisa deed tot 1993 dienst als IJmuider reddingboot en daarna als reservereddingboot.
De KNRM heeft met buitenlandse zusterorganisaties de afspraak gemaakt dat bij het afstoten van reddingboten altijd eerst gezocht wordt naar een gegadigde voor de boot onder collega reddingmaatschappijen. Zo zijn veel Nederlandse reddingboten terecht gekomen op de Nederlandse Antillen en IJsland en enkele op Sri Lanka.

Een groep enthousiaste vrijwilligers, waaronder oud-bemanningsleden van de Johanna Louisa, zal de komende maanden het schip in originele staat terugbrengen. Hiervoor hebben ook diverse IJmuider bedrijven inmiddels kosteloze medewerking toegezegd. Het schip zal grondig geïnspecteerd worden, geschilderd en heringericht. De reddingboot zal vervolgens door de KNRM worden ingezet voor promotionele doeleinden.

EINDE PERSBERICHT