Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/1588
datum : 31-05-2006
onderwerp : Overlast ganzen en zwanen
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de brief die de vaste Kamercommissie voor LNV op 2 mei 2006 aan mij heeft gericht, nummer 06-LNV-B-54. In deze brief wordt mijn reactie gevraagd op een brief die op 13 april 2006 door de heer W. van Vliet aan mevrouw Schreier-Pierik is gestuurd.

De heer Van Vliet schrijft over grauwe ganzen, kolganzen en knobbelzwanen die in de zomermaanden in de landbouwgebieden verblijven en daar schade aan gewassen aanrichten.

Grauwe gazen, kolganzen en zwanen zijn op grond van de Flora- en faunawet beschermde inheemse diersoorten, waarvoor een gunstige staat van instandhouding gewaarborgd dient te zijn. Gedeputeerde Staten kunnen echter ontheffing verlenen van het verbod deze dieren te doden ter voorkoming van belangrijke schade aan landbouwgewassen. In de provincie Utrecht zijn deze ontheffingen verleend.

Mijn ministerie werkt op dit moment aan de ontwikkeling van landelijk beleid voor overzomerende ganzen. Centraal hierbij staat de vraag hoe om te gaan met het toenemende aantal gevallen van schade aan landbouwgewassen. In dit beleid zullen de provinciale overheden als bevoegd gezag een belangrijke rol blijven spelen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman