Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Voorstel PvdA kan rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten

Extra geld voor openbaar vervoer Noord-Holland Noord

Provinciale Staten zullen 1,25 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor openbaar vervoer in Noord-Holland Noord. Een meevaller bij de uitgaven voor openbaar vervoer in deze regio zal niet terugvloeien naar de algemene middelen, maar als extra investering beschikbaar worden gesteld voor de komende aanbesteding van het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord. Een voorstel van de PvdA daartoe tijdens de vergadering van Provinciale Staten van maandag 29 mei mag rekenen op een meerderheid.

Bij de eindafrekening van de huidige OV-concessie Noord-Holland Noord bleek een meevaller van 1,25 miljoen euro. Deze wordt veroorzaakt doordat busbedrijf Connexxion minder reizigers heeft vervoerd dan beloofd, en daarom een bedrag heeft moeten terugbetalen aan de provincie. Gedeputeerde Staten stelden in de Voorjaarsnota voor dit geld te laten terugvloeien naar de algemene middelen. PvdA-statenlid Tjeerd Talsma: "De PvdA wil echter dat dit geld beschikbaar blijft om het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord te verbeteren. Tijdens de vergadering van afgelopen maandag kwamen wij met een voorstel hiertoe. Dit blijkt te kunnen rekenen op een meerderheid".

Omdat de vergadering van Provinciale Staten over de Kaderbrief afgelopen maandag niet is afgerond is er nog niet over de moties gestemd. Wel hebben de coalitiepartijen, met uitzondering van de VVD, laten weten het eens te zijn met een motie van de PvdA over reservering van 1,25 miljoen euro extra voor het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord. De definitieve besluitvorming vindt op 3 juli plaats tijdens de volgende vergadering van Provinciale Staten.

Overigens is de PvdA ontstemd over de gang van zaken bij de behandeling van de Kaderbrief. De behandeling kon niet worden afgerond, omdat maandag 29 mei om 23:00 uur alleen nog maar de eerste termijn van dit debat had plaatsgevonden. Het vervolg van het debat zal nu pas over meer dan een maand plaatsvinden. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "Ik vind dat echt niet kunnen. De Kaderbrief is bedoeld om de kaders voor de begroting aan te geven. Maar in juli is de begrotingsvoorbereiding natuurlijk al vrijwel voltooid. Het kaderdebat verliest daardoor feitelijk zijn functie, waardoor Provinciale Staten een belangrijk instrument om de kaders voor het provinciale beleid voor volgend jaar aan te geven uit handen wordt geslagen".

Visser vraagt zich af of het uitlopen van de vergadering wellicht te wijten valt aan de broze steun voor deze coalitie. "Vaak wordt elke discussie uit de commissie weer overgedaan in de Staten. Vraag na vraag wordt er gesteld aan de gedeputeerden, maar er wordt vrijwel geen enkel politiek punt mee gemaakt". Visser ziet dat vooral als tijdverspilling. Er is dan wel nu een klok geĂŻntroduceerd om aan spreektijdenhandhaving te doen, maar dat gebeurt in de praktijk niet. "Echt een aanfluiting voor de democratie zo'n vergadering", aldus Visser.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland