Ingezonden persbericht


CBL op onderzoek VWA naar tabaksverkoop aan jongeren

Het CBL pleit voor strafbaarstelling van de jeugdige koper. Er moet een wet komen die het mogelijk maakt om jongeren op hun gedrag aan te spreken. Het kan niet zo zijn dat een jongere die willens en wetens de wet overtreedt dit straffeloos kan doen terwijl de verkoper een boete riskeert. Als iemand te hard rijdt is hij immers ook zelf strafbaar en niet de scooter- of autoverkoper.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft al laten weten ook voor strafbaarstelling van de jeugdige koper te zijn. Het wachten is nu totdat ook minister Donner van Justitie voor is.

Per 1 januari 2005 heeft het CBL de naleving van de leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcohol en tabak aangescherpt. In 2005 geldt: "legitimatie verplicht". Door bij twijfel over de leeftijd van een jonge klant altijd en consequent naar de leeftijd te vragen, worden jonge kopers ontmoedigd. Het CBL wil op deze wijze bereiken dat jongeren, net zoals in Amerika, altijd en op eigen initiatief hun legitimatie tonen als zij een alcoholhoudende drank of tabak willen kopen. Om alcoholmisbruik door jongeren tegen te gaan wil het CBL de koper van alcohol onder de 16 jaar strafbaar worden gesteld.

De medewerkers die betrokken zijn bij de verkoop van alcohol en tabak zijn hierop opnieuw getraind. Het CBL stelde hiertoe dvd's en stickers beschikbaar. Ook zijn de supermarkten voorzien van nieuwe stickers die de jeugdige klant laat weten dat een legitimatiebewijs verplicht is.

Deze zomer zal het CBL een vervolg geven aan de voorlichtingscampagne en opnieuw de winkelmedewerkers informeren en instrueren over het naleven van de leeftijdsgrens.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.