Ingezonden persbericht


Kamer van Koophandel opent Veilig Ondernemen portal

Ondernemers weten vaak niet waar zij informatie kunnen vinden over criminaliteitspreventie of wat ze kunnen doen als ze slachtoffer zijn geworden van criminaliteit. De informatie hierover is erg versnipperd. De KvK heeft daarom belangrijke informatie op het gebied van Veilig Ondernemen bij elkaar gebracht en op de KvK-website in een portal gebundeld. De informatie is te vinden via www.kvk.nl/veiligondernemen.

Bedrijven ondervinden veel overlast van criminaliteit. Uit onderzoek van EIM blijkt dat ruim een kwart van de MKB-ondernemers (28%) onveiligheid en criminaliteit als een knelpunt ervaart. Ondernemers hebben te maken met verschillende soorten criminaliteit. Naast bijvoorbeeld inbraak, overvallen en vernieling, kunnen ondernemers ook last hebben van criminaliteit door eigen personeel. Het totale schadebedrag voor het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt per jaar rond de 620 miljoen euro. Dit is schadelijk voor ondernemers en de economische groei in Nederland. Het bedrijfsleven en de overheid werken daarom nauw samen aan het terugdringen van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven. Thijs Wöltgens, bestuursvoorzitter van Kamer van Koophandel Nederland, vindt dat de Kamer van Koophandel hierin een unieke taak heeft. "De KvK vormt een onmisbare schakel tussen overheid en bedrijfsleven doordat zij partijen bijeen weet te brengen. Zij ondersteunt ondernemers om de veiligheid op lokaal en regionaal niveau te vergroten, onder meer binnen de Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing. De regionale projecten en landelijke voorlichting aan ondernemers leveren een bijdrage aan een veiliger ondernemingsklimaat."

Portal Veilig Ondernemen
In de portal op de website worden maatregelen genoemd om de kans op inbraak, geweld, diefstal of een overval te verkleinen, maar ook zaken als aangifte, interne fraude, cybercrime, identiteitsdiefstal en misleidende advertentieverkoop komen aan de orde. Er wordt vermeld wat een ondernemer zelf kan doen, maar ook hoe hij samen met andere ondernemers kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid.

Bijeenkomsten
Om het voorkomen van criminaliteit extra onder de aandacht te brengen, staat de maand juni in het teken van veilig ondernemen. De KvK organiseert verschillende bijeenkomsten over onder andere interne fraude. Deze vorm van criminaliteit is in Nederland de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens PricewaterhouseCoopers werd in 2005 gemiddeld 54% van de ondernemers slachtoffer van deze vorm van criminaliteit, tegenover 38% in 2003. Deze misdrijven variëren van het stelen van spullen en geld tot fraude met urenverantwoording.

Gezamenlijke aanpak
Ondernemers die worden geconfronteerd met criminaliteit slaan de handen steeds vaker ineen. Hierbij zorgen zij bijvoorbeeld gezamenlijk voor openbare verlichting, cameratoezicht, surveillance en brandveiligheid. De resultaten worden nog beter als de politie, gemeente en brandweer hun steentje ook bijdragen. De KvK neemt vaak het initiatief om deze partijen bij elkaar te brengen om zo criminaliteit te voorkomen en terug te dringen. Winkelcentra of bedrijventerreinen die ernstige overlast ondervinden door criminaliteit, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie, zodat zij maatregelen hiertegen kunnen nemen. Thijs Wöltgens zegt hierover: "Gezamenlijke inspanningen op het gebied van Veilig Ondernemen leveren veel meer op dan de som der delen. Ondernemers moeten niet alleen vernemen dat overheid en bedrijfsleven samen veel doen om de criminaliteitscijfers terug te dringen, zij moeten het daadwerkelijk zo ervaren."

Meer informatie: www.kvk.nl/veiligondernemen