Provincie Zuid-Holland

Groei toerisme in Zuid-Holland

2005 is een goed jaar geweest voor de toeristische bestedingen en werkgelegenheid in Zuid-Holland. Er is 1,7 miljard euro uitgegeven; goed voor 19.000 voltijdbanen. Hiermee is in de periode 2001-2005 een groei van ruim 11% gehaald in deze sector. Naar verwachting wordt dit jaar bijna 1,7 miljard euro besteed in de toeristische sector. Daarmee bedraagt de verwachte groei in Zuid-Holland in de periode 2003-2007 ruim 14 procent. Dat betekent dat het doel van het huidige college van Gedeputeerde Staten om de toeristische bestedingen met 10 procent te laten stijgen, waarschijnlijk wordt bereikt.

Een en ander blijkt uit het onderzoek Toer Teller, een tweejaarlijks onderzoek in opdracht van de provincie, in samenwerking met het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme. In de periode 2001-2005 bedroeg de inflatie 8,5%. De daadwerkelijke groei van toerisme in Zuid-Holland is daarmee bescheiden te noemen, maar de ontwikkeling van de werkgelegenheid is wel positief: 4 % groei in de toeristische sector ten opzicht van 0,5% daling van de totale werkgelegenheid in Zuid-Holland. "Het economisch herstel lijkt een gunstig effect te hebben op de toeristische bestedingen," zegt gedeputeerde Erik van Heijningen van recreatie en toerisme. "Maar we moeten scherp blijven. De internationale concurrentie is groot. Overheid en bedrijfsleven moeten concreet samenwerken. Dat doen we bijvoorbeeld door afspraken te maken over kwaliteitsverbetering (o.m. langs de kust) en gezamenlijke promotie."

In 2005 is een deel van de groei gerealiseerd door een aantal succesvolle nieuwe evenementen in Rotterdam. Alleen voor de toeristisch-recreatieve sector aan de Zuid-Hollandse kust was het voorzichtige herstel in 2003-2005 onvoldoende om de daling in de bestedingen in de jaren daarvoor te compenseren. Maar juist deze regio verwacht dit jaar goede zaken te kunnen doen met een groei in de bestedingen van 4,9% tegenover de 4,3% voor Zuid-Holland als totaal.

Voor het eerst is in deze Toer Teller ook meegenomen, wat de verwachtingen zijn van ondernemers voor het naar de omzet in de toeristische sector. Die zijn positief: er wordt een stijging verwacht.

Achtergrond: Toer Teller

In 2002 is de TOER Teller Zuid-Holland voor de eerste keer uitgevoerd om een goed beeld te krijgen van de omvang en de prestaties van de toeristische sector in de provincie. Het tweejaarlijkse onderzoek moet op termijn inzicht geven in de economische ontwikkeling van het toerisme in de provincie. De TOER Teller wordt uitgevoerd door ZKA Consultants & Planners (ZKA). Vertegenwoordigers van RECRON, HISWA Vereniging en Koninklijk Horeca Nederland begeleiden het onderzoek. In 2002 ging het om een nulmeting; de resultaten van de Toer Tellers 2004 en 2006 kunnen hiermee worden vergeleken en geven zo inzicht in omvang en economische betekenis van de toeristische sector en de ontwikkeling van de sector.

Het volledige onderzoek is te vinden op: www.zuidholland.nl, onder het kopje Vrijetijd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22