Ernst and young

Ernst & Young: fiscale wetgeving Nederland scoort kleine voldoende

DEN HAAG, 31 MEI 2006 - De fiscale wetgeving in Nederland scoort in 2006 een kleine voldoende. Dat blijkt uit de Fiscale monitor wetgeving die Ernst & Young vandaag voor de tweede keer uitbracht. Meest opvallende in het rapport is de goede score op het gebied van fiscale maatregelen die het vestigingsklimaat ten goede komen. Die goede score wordt veroorzaakt door de tariefsverlaging van de vennootschapsbelasting, de afschaffing van de kapitaalbelasting en de vrijstelling in de overdrachtsbelasting voor kabelnetwerken. Er is een negatieve score voor wetgeving op het gebied van de inkomstenbelasting.

De fiscale wetgeving 2006 is door de auteurs van de monitor beoordeeld op basis van zeven uiteenlopende criteria. Vervolgens zijn alle onderdelen voorzien van een kwantitatieve score. Voor 2006 ligt de totaalscore tussen de uiterste waarden -98 en +98. Op die schaal behaalt de wetgeving als geheel +13; en blijft dus aan de goede kant van de score.

Loon- en inkomstenbelasting
Het rapport is negatief voor wat betreft de loon- en inkomstenbelasting. Deze wetgeving scoort negatief op consistentie in de tijd vanwege de ingrijpende wijzigingen uit 1999, die nu weer voor een groot deel zijn teruggedraaid. 'Dit roept in de eerste plaats de vraag op hoe lang de nieuwe wettelijke regeling ongewijzigd zal blijven, terwijl hierdoor in de tweede plaats onzekerheid ontstaat over de juiste uitleg van nieuwe begrippen en bepalingen'.

Woningcorporaties
De vennootschapsbelasting scoort positief vanwege de opschoonoperatie en de tariefsverlaging. Wel plaatst het rapport een kritische noot bij het wetgevende traject voor de woningcorporaties. Het ontbreekt volgens de opstellers van de monitor aan een 'geïntegreerde aanpak' en 'een uitontwikkelde Nederlandse strategie richting Brussel'.

Over de fiscale monitor wetgeving
De fiscale monitor wetgeving beoogt een overzicht te geven van relevante fiscale wetgeving die voor 2006 is ingevoerd.De belastingadviseurs van Ernst & Young hebben hiertoe een aantal deskundigen gevraagd een kwalitatief oordeel te geven over deze wetgeving. Het gaat om wettelijke maatregelen op de volgende gebieden: loon- en inkomstenbelasting; vennootschapsbelasting; omzetbelasting en overdrachtsbelasting; Successiewet en kapitaalbelasting; het Europese en internationaal belastingrecht.