Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 31 mei 2006

Gezamenlijk persbericht van
samenwerkende gemeenten in Noord-Kennemerland, politie Noord-Holland Noord en het Openbaar Ministerie

Buro Halt Alkmaar/Noord-Kennemerland lanceert website www.haltalkmaar-nkl.nl

Met een klik op de muis openden vandaag de burgemeesters van Castricum namens Noord-Kennemerland (mevrouw Emmens-Knol) en Alkmaar (mevrouw Van Rossen) de nieuwe website van het bureau Halt Alkmaar/Noord Kennemerland. Belangrijkste doel van de web site is het voorkomen dat jongeren in een HALT afdoening komen. En dat is nodig, want ook hier geldt het aloude adagium, 'voorkomen is beter dan genezen'. De ervaring leert dat problemen tijdig aangepakt kunnen worden als ouders/verzorgers bijvoorbeeld weten waar ze hulp kunnen krijgen. Daarom staat de site vol met tips en handige informatie en doorverwijzingen naar maatschappelijke en hulpverlenende instanties. De website is dus niet alleen interessant voor jongeren.

Op de site is ook een forum te vinden waarop belangstellenden hun mening kwijt kunnen over bijvoorbeeld beginnend delictgedrag en crimineel gedrag. Docenten, maatschappelijke instellingen, ouders en ook kinderen krijgen de mogelijkheid om op dit forum met elkaar in discussie gaan over de problematiek en kunnen zelfs mogelijke oplossingen aan de orde stellen. Op deze manier neemt Halt niet alleen haar preventietaak op zich, zij heeft hiermee tevens een doorverwijzende en signalerende functie. Maatschappelijke organisaties kunnen de uitkomsten van de forumgesprekken eventueel gebruiken bij het bepalen van hun eigen (jeugd-)beleid.

Structureel aandacht voor jeugdproblematiek
In 2000 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een zogenaamde bijdrageregeling 'Preventiebeleid allochtone jeugd 2001-2005' in het leven geroepen. Doel van deze bijdrageregeling was: gemeenten extra mogelijkheden bieden om een preventiebeleid voor allochtone jongeren te ontwikkelen, primair gericht op het voorkomen van delict en crimineel gedrag. Een belangrijke voorwaarde bij deze regeling was dat de gemeenten de resultaten structureel weten in te bedden in het jeugdbeleid. Maar ook de politie en het Openbaar Ministerie hebben hun jeugdbeleid en jongerenprojecten. Tezamen met de gemeenten in Noord-Kennemerland is er dan ook sprake van integraal jeugd en veiligheidsbeleid. En juist het Bureau Halt is hierin een belangrijke speler

Halt spin in het web
Bureau Halt werkt nauw samen met politie en justitie en heeft daarnaast een belangrijke doorverwijsfunctie naar bureau Jeugdzorg. Bovendien weet zij, juist door haar positie binnen de keten en de intensieve gesprekken met de zogenaamde Halt -jongeren, als geen ander wat de behoeften zijn op het gebied van criminaliteitspreventie. Deze positie en de preventiefunctie van het Bureau zal alleen maar sterker worden met de op handen zijnde fusie van de Halt -bureaus uit de regio Den Helder, Alkmaar en Hoorn later dit jaar.

Het Alternatief
Halt is een initiatief van het ministerie van Justitie, gemeenten en politie. Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit. Uitgangspunt voor de werkwijze van Halt is dat het tolereren van ongewenst en strafbaar gedrag eigenlijk een beloning is. Door niet op te treden, lijkt het of dit gedrag geaccepteerd wordt en kan het zich herhalen of verergeren. Met de Halt-afdoening en de Stop-reactie wil Halt daarom kinderen en jongeren een duidelijk signaal geven dat strafbaar gedrag niet wordt geaccepteerd. Het doel is om door middel van het lik-op-stuk beleid jongeren in te laten zien wat de gevolgen zijn van hun delictgedrag. Jongeren, die door politie of Justitie naar Halt worden verwezen, krijgen een taakstraf en/of leerstraf en een schaderegeling wanneer zij schade hebben veroorzaakt. Op deze manier krijgen zij de kans om hun fout weer goed te maken.