Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

31-5-2006

Vandaag heeft staatssecretaris Van Geel, in het kader van de Ketenstudies, het startsein gegeven voor het project 'Uitvoering Maatregelen Externe Veiligheid Spoorzone'. Namens het kabinet kende hij 15.000.000 toe aan dit project om de hulpverlening en rampenbestrijding van de spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht te verbeteren.

In opdracht van verschillende ministeries zijn de Ketenstudies ammoniak, chloor en LPG uitgevoerd. Uit de studies is gebleken dat de risiconormen door het transport van gevaarlijke stoffen op dit moment worden overschreden. Het project Uitvoering Externe Maatregelen Veiligheid Spoorzone komt voort uit de Veiligheidsstudie Spoorzone, die is uitgevoerd op initiatief van de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht.
De toegekende 15.000.000 komen vanuit verschillende ministeries, te weten: V&W, Binnenlandse zaken, SZW en EZ. Hiermee worden de volgende maatregelen genomen:

* calamiteitsbestrijdingssystemen (zoals uitbreiding van het hulpverleningsmaterieel, jaarlijkse oefeningen en het ontwikkelen van een virtueel scenario spoorincident en brandvrije schotten in bluswatervoorzieningen)

* waarschuwings- en communicatiesystemen (zoals waarschuwen via sms-berichten, risico communicatie en uitbreiding alarmeringsysteem)

* informatiesystemen (opstellen van calamiteitenplan, hittebestendige cameras op hulpverleningsvoertuigen en het aanbrengen van weerstations langs het spoortraject)

Intentieverklaring
Over de bereikbaarheid en de beheersbaarheid van de spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht is een intentieverklaring opgesteld door de vier betrokken partijen: de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, de Regionale Brandweer en ProRail. Vertegenwoordigers van die vier instanties ondertekenden de intentieovereenkomst vandaag tijdens de startbijeenkomst.

Zie ook:


Zie het origineel


* Speech staatssecretaris tijdens de startbijeenkomst
* Dossier Externe veiligheid