Ingezonden persbericht


Persbericht

Europa decentraal, European Urban Knowledge Network & Kenniscentrum Grote Steden

Gemeenten onvoldoende bekend met Europees recht

Den Haag, 31 mei 2006 - Gemeenten komen met de Europese regelgeving onnodig in de problemen. Bouwprojecten worden stil gelegd als er sprake blijkt te zijn van inbreuk op het Europees recht. Aanbestedingen kunnen worden teruggedraaid. Gemeenten moeten Europaproof zijn om dit te voorkomen. De Handreiking Europaproof gemeenten, die Europa decentraal in opdracht van het ministerie van BZK en de VNG heeft geschreven, is een hulpmiddel bij het Europaproof worden van gemeenten.

Bart Hessel, hoogleraar Europees recht en decentrale overheden bij de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk adviseur bij Europa decentraal, pleit tijdens de tweede EUKN-dag, donderdag 1 juni in het ministerie van Justitie te Den Haag, voor meer aandacht voor (Europeesrechtelijke) juridische aspecten waar gemeenten rekening mee moeten houden. Deze dag, georganiseerd door de European Urban Knowlegde Network (EUKN), staat in het teken van het grotestedenbeleid en de Europese kennisuitwisseling. Deelnemers aan de EUKN dag krijgen een exemplaar van de Handreiking Europaproof gemeenten uitgereikt.

Steden lopen gevaar in conflict te komen met het Europese recht, behalve als ze zich verdiepen in de betekenis van de Europese regelgeving voor de besluitvorming in de gemeenten. Dit is niet eenvoudig en de gemeenten zullen hierbij geholpen moeten worden. Het Kenniscentrum Grote Steden en Europa Decentraal zijn ondermeer hiertoe opgericht. Hessel steunt de samenwerking tussen het Kenniscentrum Grote Steden, Europa decentraal en de VNG op dit gebied. Hij pleit ervoor om de kennisbank van het Kenniscentrum Grote Steden te verbinden met de informatie van het Kenniscentrum Europa decentraal. Zo ontstaat er een koppeling tussen de beleidsmatige kennis op het gebied van grote steden en de Europees rechtelijke kant van het grotestedenbeleid.

Op de EUKN-dag wordt ook ingegaan op de kansen die Europa gemeenten biedt, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies en door te profiteren van Europese netwerken. EUKN is voor Nederlandse Grote Steden de toegang tot deze netwerken.

EUKN is een Europees initiatief waarin 15 EU-lidstaten, EUROCITIES, de URBACT Programme en de Europese Commissie participeren. Het primaire doel is om kennis van en ervaring met stedelijke onderwerpen te delen. Het Europees secretariaat van het EUKN is ondergebracht bij het Kenniscentrum Grote Steden.

////////

Noot voor de redactie ( -

Ingezonden persbericht