Dienstenbond CNV

CNV bezorgd over effecten verkoop EDAH
31-05-2006

Met het nieuws van de verkoop van de Edah winkelketen door Laurus aan Sligro en Sperwer lijkt een schijnzekerheid te gaan ontstaan voor de werknemers van Edah. Onduidelijk is wat de consequenties op termijn zullen zijn van de omzetting van de Edah-formule naar winkelformules zoals Sperwer en Plus die hanteren. Deze omzetting, die zijn beslag zal krijgen in de loop van 2007, heeft mogelijk alsnog gevolgen voor de personele bezetting.

Voor de distributiecentra in Den Haag en Hoogeveen, waarin totaal 110 mensen werken, lijkt de verkoop van de winkelketen onmiddellijke gevolgen te hebben. Banenverlies lijkt hier direct aan de orde te zijn. Daarnaast worden er slechts 74 FTEs van de 95 FTEs aan Edah overheadmedewerkers mee over genomen. De verdeling is ontstaan doordat 74 FTE s aan overhead aan de eigen Edah winkels wordt gerelateerd. De overige overheadmedewerkers aan de zelfstandige Edah filialen. Dat wordt dus nog een groot probleem. Want op papier bestaat wellicht de scheiding werkzaam voor eigen Edah winkels en werkzaam voor zelfstandige Edah filiaalhouders, echter in de praktijk zullen er toch vele medewerkers deels ook activiteiten voor beiden verrichten.

Winkels
Gistermiddag heeft op het hoofdkantoor in Den Bosch hierover een gesprek plaatsgevonden tussen bonden en directie over de consequenties van de verkoop van de Edah-winkels. Als CNV Dienstenbond willen we nu zo snel mogelijk ook met de vertegen-woordigers van Sligro & Sperwer om tafel om meer over hun toekomstplannen te weten te komen. Duidelijk lijkt wel dat 2007 gebruikt gaat worden om te kijken welke winkel onder welke formule van het consortium gaat vallen en welke winkels er eventueel doorverkocht gaan worden. Wellicht dat de NMA ook in bepaalde regios eisen gaat stellen vanwege een te hoge concentratie winkels van een eigenaar. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs goed renderende Edah winkels toch doorverkocht moeten worden.

Kantoor
Door de overname zal het Edah kantoor in Helmond op termijn voor Laurus verloren gaan. Naar onze verwachting zal dit jaar, overeenkomstig de OR adviesaanvragen, de huidige status-quo gehandhaafd blijven. Medio volgend jaar loopt het huurcontract van het kantoor in Amersfoort af. Er is belangstelling voor het hoofdkantoor aan de Hoge Donken in Den Bosch. Onze inschatting is dat begin volgend jaar een nieuw hoofdkantoor voor de Super de Boer organisatie wordt gevestigd in de regio Utrecht. Zoals het nu lijkt wordt er niet gesleept met de administratie aan de Balkweg te Den Bosch waar het regionaal DC Laurus ook is gevestigd.

Logistiek
Pas na de verkoop van de 44 Konmar winkels is er feitelijk echt iets zinnigs over de logistiek te zeggen. Wij gaan uit van het scenario dat de Super de Boer een logistiek netwerk optuigt dat bestaat uit twee regionale DCs, een diepvries DC en een Nationaal DC. De regionale Distributiecentra Den Bosch en Beilen blijven open waarna de vraag gaat worden, kiest Super de Boer voor het DC Veenendaal/Renswoude of toch voor Waddinxveen als Nationaal DC.

Alles zal afhangen van het feit of het DC in Waddinxveen kan worden verkocht tegen een normale prijs of eventueel mee overgaat naar de koper van de Konmar. Lukt de overname niet of is de prijs te laag dan blijft ons inziens Waddinxveen vooreerst open en wordt het DC ingelijfd binnen het logistiek netwerk van de nieuwe Super de Boer organisatie.

Dat zou weer een domino-effect kunnen hebben op werkzaamheden en de werkge-legenheid binnen de andere distributiecentra. Nu al zullen na de daadwerkelijke overname in het derde kwartaal van dit jaar, de roosters, de transportschemas en winkelbeleveringschemas gaan veranderen door het wegvallen van de Edah filialen. Daarbovenop komt nog het effect van de verkoop van de Konmar winkels en tenslotte nog eens het effect rondom de ontwikkeling rondom DC Waddinxveen. Alle medewerkers zullen de komende tijd dus nog geraakt worden door de vele verschuivingen binnen het logistieke netwerk van Laurus.

Conclusie
Er zijn vele wat als scenarios mogelijk. Als CNV Dienstenbond verwachten we dat in het grote geheel van veranderingen veel werknemers op individueel niveau geconfronteerd gaan worden met de nodige veranderingen in positieve dan wel negatieve zin. Het is goed om te weten dat u als lid kan rekenen op de professionele ondersteuning van onze bestuurders en juristen. Nu is dan ook tijd om uw ongeorganiseerde collega lid te maken. Want mee overgaan naar Sperwer en Sligro biedt nog geen garantie voor de toekomst.

Wij vertrouwen erop dat u ons op de hoogte blijft houden van de ontwikkelingen bij Laurus. Dat is belangrijk omdat we zaken die mislopen willen blijven aankaarten bij Laurus. Immers, zowel Laurus als haar medewerkers zijn gebaat bij een goede uitvoering van de hele operatie. Dat houdt ons als CNV Dienstenbond scherp voor de komende gesprekken die we met Laurus blijven voeren. Heeft u dus nog vragen of inbreng voor deze gesprekken dan horen we dat graag. U kunt contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl

Kijk voor een gratis rechtsbijstandsverzekering en nog meer ledenvoordelen op www.cnvdienstenbond.nl of vraag een gratis infopakket aan via 023-5651052.