Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|31 mei 2006   |
|Nummer        |
|133           |

Europees én Brabants geld combineert zorg en bedrijvigheid

De provincie Noord-Brabant heeft een positief besluit ontvangen van de Europese Commissie over het programma Innovatieve Acties Brabant 3 (IAB-3). Dit betekent dat voor Noord-Brabant in totaal ruim 3 miljoen euro beschikbaar is voor nieuwe projecten die inspelen op de vergrijzende samenleving. De bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bedraagt ongeveer 1,6 miljoen Euro. De provincie Brabant stelt ongeveer 1,4 miljoen euro ter beschikking.

Binnen het programma IAB-3 staan drie ontwikkeling van bedrijvigheid centraal: Cure (innovatie en medische technologie), Care (het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor belangrijke zorgthema's waaronder palliatieve zorg) en Prevention (zorgen dat ouderen langer gezond, zelfstandig en actief blijven). GS beschouwen dit programma als een uitdaging: twee "werelden", de economische en de sociaal-culturele, werken meer samen. Het mes snijdt aan twee kanten: er ontstaan nieuwe marktkansen voor Brabantse bedrijven en sociale vraagstukken worden vernieuwend aangepakt.

De provincie Noord-Brabant heeft de potentie en de ambitie om uit te groeien tot een Europees ontwikkelcentrum voor innovatieve oplossingen, ook op het gebied van de vergrijzing. De Brabantse industrieel-technologische innovatiekracht wordt hierbij uitgedaagd. De huidige innovatieve bedrijven en kennisinstellingen uit de regio worden gekoppeld aan zorginstellingen en maatschappelijk organisaties, uitgaande van concrete maatschappelijke uitdagingen en vragen van gebruikers. Daarbij zal ook worden voortgebouwd op een aantal experimentele projecten uit het IAB-2 programma, zoals het VieDome project.

Het programma IAB-3 biedt ook de mogelijkheid om met andere partijen uit de Europese Unie ervaring en kennis uit te wisselen op het gebied van zorg en innovatie.
De uitvoering van het programma is in handen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) te Tilburg.