GroenLinks

GroenLinks en CDA pakken topinkomens onderwijs aan

31 mei 2006

GroenLinks en het CDA dienen vanmiddag een voorstel in waardoor medezeggenschapsraden de riante salarissen van bestuurders in het onderwijs aan de kaak kunnen stellen. In het amendement wordt geregeld dat medezeggenschapsraden vooraf inzicht krijgen in de financiële gang van zaken op scholen en dat zij kunnen optreden tegen megalomane loonstrookjes.

De Kamerleden Paul Jungbluth (GroenLinks) en Jan de Vries (CDA) dienen dit voorstel vanmiddag in bij het debat over medezeggenschap op middelbare scholen. Salarissen van bestuurders in het onderwijs stijgen al jaren en het salarisniveau van onze minister-president wordt ook gehaald door zelfbenoemde leidinggevenden van grote onderwijsbesturen. De scheve verhouding tussen de inkomens van managers/bestuurders en onderwijsgevenden is onacceptabel. Tot nu toe waren medezeggenschapsraden machteloos, omdat besturen niet verplicht waren raden informatie te verschaffen over (top)inkomens binnen scholen.

GroenLinks en CDA hebben dit voorstel gemaakt in navolging van de Wet-Harrewijn, de wet die voor het bedrijfsleven regelt dat ondernemingsraden informatie krijgen over de beloningen van de top. De Wet-Harrewijn was een gezamenlijke initiatiefwet van GroenLinks en het CDA en is onlangs door het kabinet goedgekeurd. Jungbluth en De Vries willen dat een krachtige medezeggenschapsraad op scholen in kan gaan tegen de trend waarbij managers en bestuurders in het onderwijs zichzelf elk jaar weer met een flinke loonsverhoging belonen.

Voor GroenLinks is het verder van groot belang dat inspraakorganen invloed kunnen uitoefenen en er werkelijk toe doen bij besturen. GroenLinks pleit dan ook voor een minimumnorm aan faciliteiten voor leden van de medezeggenschapsraad. Zij moeten zich kunnen scholen en vormen en ze moeten expertise in kunnen huren om het beleid kritisch te kunnen toetsen. In een tweede amendement van Jungbluth wordt geregeld dat personeelsleden van de medezeggenschapsraad met behoud van loon hun taak kunnen uitvoeren, net als in de Wet op de Ondernemingsraden, de WOR.

Paul Jungbluth