Gemeente Delft

Gemeente biedt kans kindergraven te behouden

Algemene kindergraven op de gemeentelijke begraafplaatsen Jaffa en Iepenhof waarvan de termijn is verlopen, kunnen met ingang van 1 januari 2007 worden geruimd. Tenzij de nabestaande kiest voor het voortbestaan van het kindergraf.

De gemeentelijke begraafplaatsen hebben voor kinderen aparte graven, die in een eigen vak liggen. Deze graven zijn in het verleden als algemene graven uitgegeven. Na het verlopen van de wettelijke grafrusttermijn (van tien jaar) kunnen deze graven worden geruimd. Op de gemeentelijke begraafplaatsen Jaffa en Iepenhof is bij inventarisatie geconstateerd dat van veel van de kindergraven de termijnen verlopen zijn, maar dat hierop in het verleden geen actie is ondernomen. Het college heeft afgelopen dinsdag besloten dat kindergraven waarvan de wettelijke grafrusttermijn van 10 jaar is verlopen, kunnen worden geruimd.

Het college heeft tevens besloten om voor deze kindergraven de mogelijkheid te creëren om het recht om begraven te houden te laten voortbestaan, mits daar vanuit de nabestaande(n) behoefte aan bestaat. Voor de nabestaande bestaat de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor het vestigen van een uitsluitend recht op het kindergraf (om begraven te houden). Hierdoor wordt het recht gecreëerd om in dat graf begraven te houden. Dit recht kan ook (telkens met tien jaren) worden verlengd. Zolang de grafrechten bestaan (en worden verlengd) heeft de rechthebbende ook het recht op het houden/wijzigen van grafbedekking. Het college creëert met deze maatregel rechten en zekerheid voor nabestaanden. Daarnaast wil het college met deze maatregelen ruimte creëren voor nieuwe graven en de beheersbaarheid van de begraafplaatsen vergroten. Een deel van de kinderbegraafplaatsen zal ook opnieuw (her)ingericht worden.

Sinds twee jaar wordt op borden bij de kindergraven de voorgenomen ruiming aangekondigd en wordt ook op de mogelijkheid van het laten voortbestaan van kindergraven gewezen. Om alle nabestaanden zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheid tot het vestigen van een uitsluitend recht op het kindergraf (om begraven te houden) en te attenderen op de geplande ruiming van de verlopen graven adverteert de gemeente Delft tussen juni en november 2006 meerdere malen in de Stadskrant en op Internet, ook zal eenmalig een advertentie in het AD/HC worden geplaatst om de regio te bedienen.

Vanaf 1 januari 2007 kunnen graven worden geruimd en worden de monumenten weggehaald van de graven waar geen rechten meer op bestaan. Nabestaanden die het recht om begraven te houden willen laten voortbestaan kunnen een aanvraag indienen voor het vestigen van een uitsluitend recht op het kindergraf (om begraven te houden) door voor 1 januari 2007 te schrijven naar de beheerder van de begraafplaatsen: Gemeente Delft, dhr. M. Peitsman, Postbus 78, 2600 ME Delft

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft