Technologie Stichting STW

Tweede lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA; Afvalangst of waterwinst?

woensdag 31 mei 2006

Lukt het Nederland om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren? Hebben we in ons land nog voldoende handelsgeest en toekomstvisie om zelfs aan afvalwater te verdienen? Deze vragen staan centraal tijdens de lezing- en debatmiddag die Technologiestichting STW ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum samen met KIVI NIRIA organiseert in het Science Café Eindhoven.

Wat is er voor nodig om het water in onze rivieren, kanalen en sloten schoon te houden? Meerdere keren per dag trekken hier 16 miljoen inwoners het toilet door, en ook de industrie loost dagelijks grote stromen vervuild afvalwater. Dat desondanks het oppervlaktewater in ons land doorgaans van goede kwaliteit is, danken we aan de goede infrastructuur voor het zuiveren van dat afvalwater.

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland een belangrijke internationale speler is in de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde (bio)technologieën die tegemoet komen aan de steeds hogere eisen die de samenleving en overheid stelt aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. Als we die technologieën goed kunnen commercialiseren, kan dit Nederland grote economische voordelen opleveren.

Hoogleraar Mark van Loosdrecht van de Technische Universiteit Delft en dr. Helle van der Roest van het bedrijf DHV Water BV belichten de achtergronden, de stand van zaken van de techniek, en commerciële mogelijkheden van afvalwaterzuivering. Daarna leidt Eske van Egerschot, woordvoerder industriebeleid voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer, een debat over ons afvalwaterbeleid. Waarom spoelen we onze wc's door met drinkwater? Hoeveel meer willen we betalen voor leidingwater dat nog een fractie schoner is? Hoe zinnig zijn de eisen die we aan ons water stellen? En hoe innovatief is Nederland op dit terrein? "We staan in Nederland wat R&D betreft aan de top, maar we verdienen we er niets aan!", trekt Helle van der Roest van leer tegen ons innovatiebeleid.

Over de sprekers

Mark van Loosdrecht was betrokken bij de ontwikkeling van verschillende nieuwe biotechnologische processen die inmiddels door een aantal Nederlandse bedrijven worden geïmplementeerd, zoals de zogeheten Air-lift reactor technologie, het Sharon proces, en het BABE proces. Helle van der Roest werkt bij ingenieursbureau DHV Water. DHV Water adviseert gemeenten, waterschappen en industrie, nationaal en internationaal, over de inrichting van complete afvalwaterketens. Hoofdproducten zijn transport en behandeling van afvalwater en slibverwerking.

Dit is de tweede bijeenkomst in een serie van vier, op verschillende plaatsen in het land. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelding per mail aan pr@stw.nl wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht.

Locatie: Grand Café van âThe Stripâ op de High-Tech Campus in Eindhoven. Tijd: dinsdag 20 juni, vanaf 17.00 uur.

Programma en meer informatie, ook over de volgende twee bijeenkomsten, op www.stw.nl/jubileum. Zie ook www.sciencecafeeindhoven.nl.

Print | Over deze site | Sitemap | Voorbehoud | Gewijzigd 31-5-2006 Nieuws uitgelicht Tweede lezingen/debatavond STW en KIVI NIRIA; Afvalangst of waterwinst? 31 mei 2006 Lukt het Nederland om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren? Hebben we in ons land nog voldoende handelsgeest en toekomstvisie om zelfs aan afvalwater te verdienen? Deze vragen staan c...