Mei 2006

Vernieuwde Hamalandroute feestelijk heropend
Grensoverschrijdende tocht door schilderachtige dorpen en stadjes Landgasthof Haarmühle in het Duitse grensplaatsje Alstätte vormde op dinsdag 30 mei het fraaie decor voor de ingebruikname van de vernieuwde Hamalandroute. Met klassieke auto's en motoren reden Nederlanders en Duitsers gezamenlijk door een levensgroot routebord en legden de eerste kilometers van de grensoverschrijdende autoroute af. Afbeelding
Een klassieke auto rijdt door het levensgrote bord van de Hamalandroute door Nederland en Duitsland, die dinsdag feestelijk werd heropend.

De 253 kilometer lange route gaat door het westelijke Münsterland, de Achterhoek en Twente en heeft tot doel automobilisten en motorrijders onderweg te verleiden tot het maken van een milieuvriendelijk uitstapje, zoals een fietstocht of wandeling.

In de auto ... uit de auto
De ANWB en de Allgemeine Deutsche Automobil Club ADAC Westfalen onderhouden al 40 jaar de Hamalandroute, een bekende autoroute door de Nederlands-Duitse grensstreek. Met steun van onder anderen het Europese Interreg IIIA-programma is de route volledig geactualiseerd en opnieuw bewegwijzerd. Bovendien is de voormalige Zuid-Twenteroute toegevoegd aan de Hamalandroute.

Afbeelding Routeborden
Opvallende, zeshoekige routeborden wijzen de weg. Wie de route te lang vind, kan die op drie plaatsen inkorten.

Het hele traject kan ook in meerdere etappes worden afgelegd. Aan overnachtingsmogelijkheden onderweg is geen gebrek.

Schilderachtig
Tijdens de toer door het Münsterland, de Achterhoek en Twente maken de routevolgers kennis met schilderachtige dorpen en stadjes, interessante musea en nostalgische watermolens. Men ontkomt er niet aan om onderweg op verkenning uit te gaan. En dat is precies de bedoeling.

Routebrochures
In 28 steden en dorpen langs de route verschijnen infopanelen over de bezienswaardigheden ter plaatse. Er zijn 50.000 routebrochures met toeristische tips gedrukt. Die zijn voor EUR 2,95 verkrijgbaar bij de VVV's langs de route en kunnen ook aangevraagd worden bij het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme, telefoon (0570) 680 700 of e-mail info@gobt.nl.

Handige website
Bij enkele Toeristische Overstap Punten in de Achterhoek is het wandel- en fietsaanbod speciaal voor Hamalandrijders uitgebreid. Als voorbereiding op de tocht is het handig de website http://www.hamalandroute.com/ te raadplegen. Uiteraard is alle informatie in het Nederlands en Duits beschikbaar.

Gemeenschappelijk
De Hamalandroute is een gemeenschappelijk project van ADAC Westfalen, ANWB, Kreis Borken, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, Provincie Gelderland, Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme, Münsterland Touristik Grünes Band, Provincie Overijssel, Regio Twente en de Euregio.

Noot voor de redactie -