Gemeente Breda

Inspraak rond Verordening Wmo van start

Op 31 mei a.s. start een inspraakprocedure rond de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning.

Dat heeft het college van B en W gisteren besloten. In de verordening zijn de gemeentelijke regels rond de verstrekking van voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vastgelegd. Breda is één van de eerste gemeenten die de verordening, in concept, in procedure brengen. De Bredase regels zijn op onderdelen soepeler dan in de modelverordening van de VNG wordt aanbevolen.

In de conceptverordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning is onder meer vastgelegd hoe iemand in aanmerking komt voor huishoudelijke verzorging, een woonvoorziening of vervoersvoorziening, en op welke wijze deze voorziening wordt geleverd of vergoed. Ook beschrijft de conceptverordening hoe de gemeente invulling geeft aan de compensatieplicht en het persoonsgebonden budget, belangrijke nieuwe aspecten van de Wmo. De conceptverordening is opgesteld is besproken met de Klankbordgroep Wmo, waarin organisaties van vragers van ondersteuning vertegenwoordigd zijn. De verordening gaat, na de inspraakprocedure en vaststelling door de gemeenteraad in op 1 januari 2007.

Breda kiest in haar verordening voor een soepelere insteek dan de VNG in haar modelverordening aanbeveelt. Zo stelt de VNG dat een woonvoorziening zoals een douchezitje, maar ook een aanpassing van de woning niet vergoed wordt wanneer men had kunnen voorzien dat deze op basis van leeftijd, gezinssituatie of woonsituatie noodzakelijk zou worden. Breda vergoedt een dergelijke voorziening wel. Bovendien vraagt Breda alleen een eigen bijdrage voor woonvoorzieningen en huishoudelijke verzorging, in tegenstelling tot de modelverordening die in alle gevallen de mogelijkheid tot een eigen bijdrage geeft.

De inspraakprocedure gaat op 31 mei a.s. van start en duurt tot en met 14 juli 2006. Alle reacties worden verwerkt in de definitieve versie, die de gemeenteraad op 14 september 2006 behandelt. De conceptverordening wordt ook besproken in de vergadering van de commissie Mens & Maatschappij, op woensdag 7 juni a.s. Belangstellenden kunnen een schriftelijke inspraakreactie sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda, t.a.v. de heer J. Brok, Postbus 2521, 4800 CM Breda. De volledige concept-verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning staat op www.breda.nl, in de rubriek projecten/Wmo, en ligt van 31 mei tot en met 14 juli 2006 ter inzage bij de balie Voorlichting in het Stadskantoor.

Breda, 31 mei 2006