Gemeente Breda

Voorlopig geen UMTS-masten in Breda

Het college van burgemeester en wethouders verleent voorlopig geen vergunningen voor het bouwen en plaatsen van grote UMTS-masten in Breda. Ook wil Breda voorlopig geen vergunningsvrije masten op haar gemeentelijke gebouwen.

Het gemeentebestuur wacht eerst de resultaten van internationaal onderzoek af naar de gevolgen van straling door UMTS-masten. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, bepaalt de gemeente opnieuw haar uitgangspunt rondom de masten voor mobiele telefonie. Met dit besluit komt het college een toezegging na die eerder aan de raad is gedaan.

Verder vraagt het college aan Minister Brinkhorst van het Ministerie van Economische Zaken om er bij providers op aan te dringen voorlopig geen kleinere, vergunningsvrije UMTS-masten in onze regio te plaatsen.

Providers van mobiele telefonie zijn verplicht om een vergunning bij de gemeente aan te vragen voor het bouwen of plaatsen van UMTS-masten groter dan 5 meter. Voor het bouwen of plaatsen van masten die kleiner zijn dan 5 meter, het overgrote deel, is echter geen vergunning nodig. Deze mogen providers vergunningsvrij plaatsen.

In Nederland en ook in Breda heerst onrust onder de bevolking over het gebruik van UMTS-antennes. Ook bestaat er nog veel onduidelijkheid over mogelijke negatieve gezondheidseffecten van UMTS-masten. De drie Bredase woningbouwcorporaties zijn al terughoudend met het plaatsen en toestaan van UMTS masten op hun eigendommen. Ook de gemeente stelt zich nu terughoudend op.

De gemeente Breda verwacht dat de resultaten van het onderzoek na de zomer bekend zijn.

Breda, 31 mei 2006