FNV

Stage allochtone jongeren via FNV Bondgenoten door gift Hengelose vrouw

Door een gift van 1000 euro van een mevrouw uit Hengelo kunnen vijf studenten van allochtone afkomst een stageplaats krijgen. FNV Bondgenoten gaat hen in samenwerking met de Stichting Metalectro Noord en Oost trainen, bemiddelen en begeleiden in hun contact met werkgevers.

De vakbond kreeg begin dit jaar een royale gift van 1000 euro nadat de bond het 10.000 leerwerkbanenplan bekend had gemaakt. Met dit plan wil FNV Bondgenoten dit jaar 10.000 leerwerkbanen creëren voor jongeren die nu moeilijk aan de slag komen. De hoge jeugdwerkloosheid onder jongeren van allochtone afkomst (maar liefst 40 %) was daarvoor mede de aanleiding. Hierop stuurde een mevrouw uit Hengelo, die anoniem wil blijven, een brief waarin ze haar bezorgdheid over deze groep jongeren richting de toekomst uitsprak en bood spontaan 1000 Euro aan. Ze schrijft in haar brief dat het haar opvalt dat er in Hengelo steeds minder gekleurde caissieres zijn, vooral in winkelcentrum Groot Driene.

FNV Bondgenoten is uitermate blij met deze gift. Het is toch fantastisch dat deze mevrouw, die zelf al op leeftijd is, zo opkomt voor deze jongeren die in de hoek zitten waar de klappen vallen, zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. De bond heeft met de gift een kleinschalig project opgezet in samenwerking met de Stichting Metalectro Noord en Oost. Beide organisatie stoppen zelf ook geld in het project waarmee vijf studenten electrotechniek van het ROC Twente naar een stageplaats bemiddeld worden. De intakegesprekken met de jongeren worden vandaag en morgen gevoerd. Daarna volgt een korte training, waarna de studenten bemiddeld worden naar werkgevers in de regio. Tijdens de stage krijgen ze individuele begeleiding en ondersteuning.

Morgen, woensdag 31 mei, zal het project officieel door FNV Bondgenoten worden gepresenteerd op de bijeenkomst van het Anti-Racisme Bureau Overijssel en de gemeente Hengelo. Daar wordt vanaf 15 uur in het stadhuis van Hengelo o.a. de tweejaarlijkse Couleur Provenciale uitgereikt aan een bedrijf dat een goed veelkleurig personeelsbeleid voert.
---