Gemeente Zevenaar


Bezoek Zevenaarse delegatie aan Weilburg

weilburg 2006 2bm.gif

GANZ EUROPA BLÜHT IN WEILBURG AUF
Zevenaar krijgt van Weilburg een speeltoestel.

Bovenstaande koptekst uit het Weilburger Tageblatt is een goede karakteristiek van de uitwisseling die onlangs in Weilburg is gehouden.
Op 25 mei jl. vertrok de 20 man tellende Zevenaarse delegatie naar de Duitse zusterstad om daar met Privas en Tortona deel te nemen aan de bijeenkomst voor volwassenen. De groep bestond uit een aantal burgers, leden van het Zevenaarse Comité, burgemeester Jan de Ruiter, wethouder Gerard Nijland en de raadsleden Rietje Dellepoort, Peter Donker en Paul Freriks. Aan deze bijeenkomst zat ook een bijzonder tintje. Het is namelijk veertig jaar geleden dat Zevenaar toetrad tot het stedenverbond van Weilburg, Privas en Tortona en daaraan werd aandacht besteed tijdens enkele programmaonderdelen. Daarnaast vierde Weilburg 1100 jaar stadsrechten en daarom waren ook vertegenwoordigers uitgenodigd van Europese steden uit Slowakije, Luxemburg en Turkije, waarmee Weilburg een afzonderlijke stedenband heeft gesloten.

Onder de bezielende leiding van burgemeester Hans-Peter Schick was een goed programma in elkaar gezet, maar waarbij de slechte weersomstandigheden een spelbreker vormden.

Op vrijdag was een excursie georganiseerd naar het Slot Oranienstein en de fraaie Altstadt Limburg. De geplande boottocht op de Lahn moest vanwege de regen worden afgelast. Gelukkig was het droog toen op zaterdag op de terrassen van de Gartenbauverein een Europese Brunnen in gebruik werd genomen. Elke zusterstad had daarvoor plantmateriaal e.d. meegebracht waarbij het aandeel van Zevenaar (Gelderse roos, begonia's in de roodgele kleuren van de stad e.d.) zeer in de smaak viel.

Verder werd er een jeu de boulestoernooi gespeeld (met de Zevenaarse Nancy Scholten als winnaar!) en werd tijdens een geanimeerde feestavond aandacht besteed aan het 40-jarig bestaan van het stedencontact. Burgemeester Jan de Ruiter kreeg daar veel bijval voor zijn toespraak waarin hij zijn visie gaf op de toekomst van het stedencontact. Daarin benadrukte hij dat het juist nu van grote waarde is dat met een nieuw elan inhoud wordt gegeven aan zoals hij dat noemde- een stedenband van de mensen. Vanwege het 40-jarig bestaan van het stedencontact kregen de zustersteden van Zevenaar een speciaal door Laurens Goldewijk gemaakt bord. Hans-Peter Schick verraste daarop zijn Zevenaarse collega met de symbolische aanbieding van een speeltoestel voor de gemeente. Inhakend op de recente speeltuindiscussies in de Zevenaarse raad zei Jan de Ruiter dat Weilburg met dit cadeau geen beter moment had kunnen uitkiezen.

Voor het eerst werd er ook een speciale bijeenkomst gehouden van vertegenwoordigers van de gemeenteraden van de zustersteden. Deze "première" kwam niet helemaal uit de verf en dat kwam waarschijnlijk door een combinatie van het volle programma en de onbekendheid met de materie. Het waren voornamelijk de burgemeesters die hun kijk gaven op de zinvolle rol die gemeenteraden moeten spelen bij het stedencontact. Met dit "huiswerk" kunnen de raadsleden zeker hun voordeel doen.

De Zevenaarse delegatie heeft een goede indruk achtergelaten in Weilburg. Men was echt betrokken bij de zaak, legde veel contacten met de andere buitenlandse gasten en zorgde mede daardoor voor een goede (onderlinge) sfeer. Dit laatste werd ook in de hand gewerkt door de Duitse gastgezinnen. Die waren uit het goede hout gesneden en ook daardoor kwam één van de belangrijkste aspecten van de uitwisseling goed uit de verf, namelijk het contact van mens tot mens.

Het treffen kan worden getypeerd als een geslaagde en goed georganiseerde bijeenkomst.

Burgemeester De Ruiter bleek wederom een uitstekende vertegenwoordiger van het Zevenaarse gemeentebestuur. Zijn innemende wijze van optreden loopt steeds gelijk op met een warme betrokkenheid bij het stedencontact en dat maakt hem tot een goede ambassadeur van onze stad. Ook wethouder Nijland en de raadsleden Donker, Dellepoort en Freriks gaven op een goede manier invulling aan hun engagement met het stedencontact.

De bijeenkomst heeft, zeker ook door het enthousiasme van de gehele Zevenaarse delegatie, bijgedragen aan het verder uitbouwen van de goede verstandhouding tussen Europese burgers.


* toepsraak burgemeester raadsleden Weilburg.pdf
* toespraak burgemeester bijeenkomst volwassenen Weilburg.pdf