Nederlandse en Indonesische werkgevers gaan samenwerken

Vereniging vno-ncw

Nederlandse en Indonesische werkgevers gaan samenwerken om investeringsklimaat in Indonesië te verbeteren.

JAKARTA, VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes heeft vandaag, 31 mei 2006, een samenwerkingsovereenkomst getekend met de voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Kadin, de heer Mohammad Hidayat. De overeenkomst is opgesteld in samenwerking met het belangrijkste lid van Kadin, de werkgeversorganisatie Apindo en de Indonesisch-Nederlandse associatie INA. De voorzitter van Apindo, de heer Sofyan Wanadi en de ondervoorzitter van INA, de heer Theodoor Bakker hebben eveneens de overeenkomst ondertekend. De ondertekening vond plaats tijdens een handelsmissie naar Indonesië van minister Brinkhorst van Economische Zaken en VNO-NCW voorzitter Wientjes.

De voorzitters vinden het belangrijk om het investeringsklimaat en de internationale concurrentiekracht van Indonesië te verbeteren. Werkgeversorganisaties kunnen daarbij een cruciale rol spelen. De ervaring en kennis van de Nederlandse werkgeversorganisaties op het gebied van lobbyen en open dialoog met de regering en vakbeweging heeft een lange traditie en heeft een positieve bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie.

Een constructieve dialoog tussen werkgeversorganisaties, de regering en de vakbeweging zou ook een positieve invloed op de Indonesische economie kunnen hebben. De ondertekenaars zijn het er over eens dat een uitwisseling van ervaringen tussen werkgeversorganisaties van beide landen uiterst nuttig is. De voorzitters hebben besloten om samen een programma te ontwikkelen om de organisatiestructuur, de beleidsontwikkeling en beinvloedingsmogelijkheden van Kadin en Apindo te versterken. Zij denken dat door versterking van deze organisaties, de economische groei, investeringen en werkgelegenheid in Indonesië kunnen worden verbeterd.

Het programma zal worden ontwikkeld met de ondersteuning van het Dutch Employers Cooperation Program (DECP)1). Een stichting opgericht door de gezamenlijke Nederlandse werkgevers met financiële ondersteuning van het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. De heer Wientjes is ook voorzitter van DECP. In de nabije toekomst zullen experts van DECP Indonesië bezoeken om een groot aantal thema's te bespreken en daarbij de Indonesische werkgevers van advies te voorzien. Het ondersteuningsprogramma zal starten met een pilot project gericht op het investeringsklimaat en de arbeidsverhoudingen. Het trainen van Indonesische experts zal onderdeel van het programma zijn. Het programma zal worden uitgevoerd met financiële ondersteuning door DECP.
Deze samenwerkingsovereenkomst is de eerste overeenkomst die DECP afsluit met een partner uit een ontwikkelingsland. Het ligt in de bedoeling dat dergelijke overeenkomsten ook met andere werkgeversorganisaties uit ontwikkelingslanden worden afgesloten.


1) Het Dutch Employers Cooperation Program is een stichting waarin VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland samenwerken. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij de totaliteit van het Nederlandse bedrijfsleven.


----------------------------
Meer informatie over VNO-NCW is te vinden op www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op 070 3490167 of ander via Angélique Heijl, 06-52454939