Gemeente Breda

Geen monumentenvergunning voor nieuwbouw Bouvigne

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten geen monumentenvergunning af te geven voor de verbouw en nieuwbouw van het complex op landgoed Bouvigne.

Het plan van het Waterschap Brabantse Delta heeft in zijn huidige opzet een te grote aantasting van de monumentale waarden van buitenplaats Bouvigne tot gevolg. Het college baseert zich in haar afwijzing op de adviezen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de commissie Welstand en Monumenten. Het Waterschap Brabantse Delta heeft aangegeven met een nieuw plan te komen.

Het Waterschap Brabantse Delta wil op landgoed Bouvigne een kantoor en een fietsenstalling bouwen en het poortgebouw, de kapel en het gebouw Marckhoeve verbouwen. De weigering van de vergunning heeft niet tot gevolg dat nieuwbouw op de buitenplaats Bouvigne onmogelijk is. Het Waterschap heeft aangekondigd met een aangepast plan te komen. Dit lijkt aanknopingspunten te bieden om tegemoet te komen aan de voorwaarden van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en de commissie Welstand en Monumenten. Overigens is voor de verbouwing van het poortgebouw al wel een monumentenvergunning verleend. Het college heeft het Waterschap in overweging gegeven belanghebbenden en belangstellenden in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe plan.

Reden voor de weigering van de vergunning op dit moment is onder andere het negatieve advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg voor de nieuwbouw. De Rijksdienst is van mening dat de historische buitenplaats Bouvigne van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang is.

Ook de commissie Welstand en Monumenten stelt een aantal voorwaarden voor ze een positief advies kan geven. Deze voorwaarden gaan over het herstel van de ooit aanwezige boomgaard met lanen en sloten, verbetering van de transparantie van de hoofdentree en de manier van parkeren. Daarnaast doet de commissie aanbevelingen over de afstand tussen de Bouvignelaan en de kop van de nieuwbouw en over het slopen van de Markhoeve.

Voor de vergunningaanvraag heeft het huidige plan ter inzage gelegen. De gemeente heeft hierop circa zestig zogenaamde zienswijzen ontvangen. Ruim de helft hiervan is positief; voortkomend uit het goede beheer van het landgoed de afgelopen dertig jaar en de toegankelijkheid van de tuinen. De negatieve reacties richten zich vooral tegen het bestemmingsplan, de verkeersoverlast en de plaats en de schaal van het nieuw te bouwen kantoor.

Aanwijzing Bouvigne als rijksmonument

Het college van burgemeester en wethouders wil, op verzoek van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, het complex Bouvigne aanwijzen als beschermd monument. De oorsprong van de historische buitenplaats, het hoofdgebouw, gaat terug tot in de 15e eeuw. Als ook de gemeenteraad, Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en de Raad voor Cultuur advies hebben uitgebracht over de aanwijzing zal de minister een besluit nemen.

Breda, 31 mei 2006