D66

AO ICT in de Zorg

Door Fatma Koser Kaya, 31 mei 2006

Voorzitter, ik ben blij dat de minister uitvoering heeft gegeven aan mijn motie over de regie en de implementatieorganisatie, en ik begrijp dat alles in goede samenwerking met NICTIZ, zonder tijdsverlies en met behoud van de aanwezige kennis gebeurd is.

Van NICTIZ begrijp ik dat de implementatieorganisatie op dit moment op schema ligt. Maar ik maak me in dit licht enigszins zorgen over de toekomst. Want om op schema te blíjven moet de Wet BSN in de zorg vóór 1 januari 2007 in de Staatscourant gepubliceerd zijn. En dat kan niet voordat ook de Wet Algemene Bepalingen BSN (=burger service nummer) door de Kamer is.

Deze laatste staat nog vóór het zomerreces op de rol, desalniettemin lijkt het me niet reëel er van uit te gaan dat de datum van 1 januari haalbaar is als beide voorstellen ná elkaar behandeld worden. Voorzitter, ik wil er bij de minister op aandringen een manier te vinden waarop deze wetten tegelijkertijd behandeld kunnen worden. In ieder geval zou de wet BSN in de zorg telkens één dag na de Wet Algemene Bepalingen BSN kunnen worden behandeld. Alleen zó lukt het de streefdatum van 1 januari in het vizier te houden. Deelt de minister deze visie? Mocht dit niet haalbaar zijn, dan wil ik ook dat de minister dat nu helder richting de kamer communiceert. Dan weten we ook waar we aan toe zijn.

Dan een andere beer op de weg: de leveranciers van apothekerssystemen. Het lijkt erop dat het hele proces van implementatie van het Elektro-nisch Medicatie Dossier hoe dan ook vertraging oploopt, omdat de leveranciers van ICT-systemen hun systemen nog niet op de met de apothekers afgesproken standaarden en de aankomende nieuwe EPD-wetgeving hebben aangepast.

Ik begrijp dat de minister zich niet in de vrije markt, die de sector van ict-leveranciers is, kan mengen. Wel heb ik hierover een aantal vragen. Waarom kunnen deze leveranciers hun apothekers software niet tijdig aanpassen? Waar ligt het aan? Komt dit doordat deze leveranciers weigeren hun apothekerssoftware tijdig aan te passen, zo ja wat gaat de minister dan doen? Zo nee, dan zou de minister zo snel mogelijk met alle leveranciers in gesprek moeten treden om te zorgen dat deze leveranciers zo snel mogelijk worden geholpen. Kortom, welke stappen onderneemt de minister met of tegen deze leveranciers om de implementatie op 1 januari niet in gevaar te brengen? Kan de minister aangeven op welke momenten deze leveranciers zijn ingelicht over de op handen zijnde nieuwe wetgeving en de daarvoor benodigde aanpassing aan de bestaande systemen?

Voorzitter, ik kom op het punt van de privacy. Hier zie ik een spanningsveld tussen de technische beveiliging van een systeem en de manier waarop mensen met de beveiligde informatie omgaan.

De NPCF zegt het in haar brief heel mooi: Het systeem kan nog zo goed beveiligd zijn; als de zwakke schakel een onzorgvuldig gebruik is, dan zijn alle investeringen voor niets geweest. Ik vind dit een belangrijk punt. Het is natuurlijk niet reëel te denken dat we kunnen voorkomen dat de vrouw van de specialist haar mans wachtwoord te weten komt, maar we kunnen er naar streven dit zo min mogelijk te laten gebeuren. En hier komt weer de NPCF om de hoek kijken. In haar brief pleit de patiënten en cliënten federatie namelijk voor een Gedragscode voor Datahygiëne. Vergelijkbaar met de invoering van de hygienemaatregelen in de vorige eeuw, zal de zorgsector nu een beleid moeten voeren dat gericht is op het brandschoon werken met de gebruiksbeveiliging van het elektronisch patiënt dossier. Daarbij ziet de patiëntenbeweging graag dat er een toezichtsinstantie en ombudsfunctie komt om zorgvuldig met mogelijk misbruik om te kunnen gaan.

Graag hoor ik van de minister of hij bereid is de mogelijkheden voor een dergelijk beleid te onderzoeken, of wellicht andere ideeën heeft voor een goede gebruiksbeveiliging van ICT toepassingen in de zorg. Wellicht is een Certificeringschema ook een oplossing voor dit probleem.

Tenslotte voorzitter, begrijp ik dat de implementatie van de NEN-normen problemen zouden kunnen geven. Ik kan dit niet helemaal rijmen met de antwoorden van NEN hierop.

31-5-2006 13:54