Eneco


Joint venture ENECOGEN ENECO en International Power richten een joint venture op ten behoeve van de bouw van een gasgestookte energiecentrale met een vermogen van 840 MegaWatt (MW). ENECOGEN zal worden gevestigd op het Stenenterrein aan de Pistoolhaven in het Europoort gebied te Rotterdam.

Rotterdam, 31 mei 2006 - ENECO Energie en International Power hebben vandaag hun handtekening gezet onder de contracten die leiden tot de oprichting van ENECOGEN V.O.F.
ENECOGEN V.O.F. is een joint venture tussen ENECO en International Power die speciaal wordt opgericht voor de bouw van een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale. Met het oprichten van deze joint venture wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het project.

ENECO Energie en International Power
ENECO Energie is een dienstverlenende organisatie, gespecialiseerd in de levering van gas, elektriciteit en warmte aan zon 4 miljoen Nederlanders. Het versterken van de positie op de elektriciteitsmarkt door meer eigen elektriciteitsproductie is voor ENECO Energie een belangrijk strategisch speerpunt.

International Power is een wereldwijd opererende elektriciteitsproducent met belangen in 37 centrales in 18 landen. Het bedrijf richt haar activiteiten op vijf regios; Noord Amerika, Europa, Midden Oosten, Australië en Azië. In Europa, de voor International Power belangrijkste regio, beheert en bedrijft het centrales met een gezamenlijk vermogen van 8.000 MW. In de Europese regio hanteert International Power een groeistrategie.

Aanbesteding
Het technische ontwerp van ENECOGEN is in een vergevorderd stadium. Begin dit jaar is de Europese aanbesteding voor het bouwcontract gestart en binnenkort zullen leveranciers worden gevraagd een offerte uit te brengen.

Milieueffectrapportage
De milieueffectrapportage van ENECOGEN is begin mei afgerond. De milieuvergunning en de koelwatervergunningen zijn eind vorig jaar aangevraagd. Het is de verwachting dat ENECOGEN deze vergunningen deze zomer zal verkrijgen.

Integratie
In het Europoort gebied zijn goede mogelijkheden voor de levering van restwarmte aan omliggende industrieën, waardoor de efficiëntie van de centrale stijgt en de CO2 uitstoot kan worden teruggedrongen. In het bijzonder integratie via warmtelevering met de LNG terminal van Liongas die direct naast ENECOGEN gerealiseerd wordt, kan leiden tot een belangrijk synergievoordeel. Een combinatie van een gasgestookte elektriciteitscentrale en een LNG terminal is een bewezen succesvol concept, waarmee beide bedrijven een belangrijk concurrentievoordeel kunnen behalen.

Het is de verwachting dat tegen het einde van 2006 een investeringsbesluit voor de bouw van de ENECOGEN centrale genomen kan worden. In het eerste kwartaal van 2007 kan vervolgens gestart worden met de bouw van de centrale welke volgens schema begin 2009 operationeel dient te zijn. Met bouw van de centrale is een bedrag gemoeid van ruim EUR 400 miljoen.