Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel (SP) over EU-regels voor lobbyisten in Brussel. Deze vragen werden ingezonden op 8 mei 2006 met kenmerk 2050613080.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï
Antwoord van de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over EU-regels voor lobbyisten in Brussel.

Vraag 1
Wat is uw reactie op het voorstel van de Europese Commissie voor een vrijblijvende registratie van lobbyisten? 1)

Antwoord
Ik verwelkom de suggestie van de Europese Commissie dat zij een vrijwillig registratiesysteem voor alle belangengroepen en lobbyisten zou kunnen ontwikkelen met daaraan gekoppeld een gedragscode en een systeem van monitoring en sanctionering van foutieve registraties en het niet naleven van de gedragscode. Gezien het feit dat de Commissie de suggestie heeft neergelegd in een groenboek betreft het hier vooralsnog geen definitief voorstel van de Commissie.

Vraag 2
Wat is uw oordeel over de effectiviteit en transparantie van het vrijwillige registratiesysteem CONNECS, dat in 1992 werd gelanceerd? 2)

Antwoord
"Consultation, the European Commission and Civil Society" oftewel CONECCS is bedoeld om de consultaties van de Commissie transparanter te maken en duidelijk te maken welke belangengroepen of lobbyisten deelnemen aan bepaalde vormen van consultaties. Het betreft, zoals de Commissie in haar groenboek Europees Transparantie Initiatief stelt, een vrijwillig registratiesysteem van de Europese Commissie zonder prikkels tot deelname. Het CONECCS-systeem valt onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de Commissie. Gezien het feit dat Nederland in zijn algemeenheid met het oog op een goed openbaar bestuur hecht aan Europese besluitvorming in een zo groot mogelijke openheid (zoals vermeld in antwoord op uw eerdere vragen over openbaarheid met kenmerk 2050601480), valt te waarderen dat dit systeem vrij toegankelijk is voor het publiek. Verdergaande verbeteringen in de transparantie van de consultaties van de Commissie worden vanzelfsprekend verwelkomd.

Vraag 3
Deelt u de mening van Erik Wesselius van Corporate Europe Observatory die stelt dat "die lobbyisten die in de schaduw willen blijven en hun lobby activiteiten niet willen openbaren aan het publiek dat kunnen blijven doen met dit voorstel"? 2)

Antwoord
Gezien het feit dat er ter zake nog geen concreet voorstel van de Commissie is gepresenteerd en de ideeën van de Commissie zich nog in de consultatiefase bevinden, is een dergelijke veronderstelling prematuur.

Vraag 4

Deelt u mijn mening dat een vrijwillig registratiesysteem niet voldoet om voldoende transparantie van de Europese instellingen te bewerkstelligen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Ik ben van mening dat een vrijwillig registratiesysteem voor belangengroepen wel degelijk zo kan worden ingericht dat er voldoende prikkels tot deelname zijn.

Vraag 5
Bent u bereid om te pleiten voor strenge EU-regels voor lobbyisten, vergelijkbaar met federale wetgeving in de Verenigde Staten, die de volgende elementen bevatten: . verplichte registratie van lobbyisten; . verplichte jaarlijks rapportage van lobbyisten wie hun cliënten zijn, hoeveel geld ze hebben uitgegeven en voor welke kwesties ze gelobbyd hebben; . deze rapporten moeten voor het publiek toegankelijk gemaakt worden en permanent online beschikbaar zijn; . er moet gecontroleerd worden op naleving en moeten er strenge sancties staan op overtreding van deze regels.

Antwoord
Nee. Zie mijn antwoord op vragen 3 en 4.


1) http://europa.eu.int/comm/commission_barroso/kallas/doc/com2006_0194_4_en.pdf
2) http://euobserver.com/9/21501, 3-5-2006


---- --