FNV

Pak topsalarissen eindelijk aan

De FNV wordt moe van het gegraai aan de in de publieke sector. Iedereen roept ach en wee, maar niemand doet iets, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius in FNV e-Magazine.

Het wordt zo langzamerhand een tikkeltje vermoeiend, vindt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

"Elke keer als uit een of ander onderzoek blijkt dat bestuurders in de publieke en semipublieke sector weer meer zijn gaan verdienen, staat de Tweede Kamer op zijn achterste benen. Maar vervolgens gebeurt er niks. Laat ze nu eindelijk eens gewoon wettelijk regelen dat niemand in de publieke sector meer mag verdienen dan de minister-president."

Uit onderzoek van het tijdschrift Intermediair bleek deze week dat veel bestuurders in de publieke sector er vorig jaar flink op vooruit zijn gegaan en dat 120 van hen meer verdienen dan de minister-president.

Edith Snoeij, voorzitter van ABVAKABO FNV vindt dat er maar CAO-afspraken moeten worden gemaakt over de salarissen van topbestuurders.

Norm

Jongerius: "Snoeij zegt terecht dat we het zelf maar moeten regelen, als de politiek het af laat weten, maar een wettelijke regeling vind ik fraaier." Salarissen die betaald worden uit premies of belastingen moeten genormeerd worden, vindt Jongerius.

Over salarissen van topbestuurders uit het bedrijfsleven moet verder een zogenaamde `kleptocratentax' worden geheven, zoals Jongerius' voorganger Lodewijk de Waal dat noemde. "Dat zo'n extra hoog belastingtarief helemaal niet zo'n gek idee is, blijkt in Duitsland. Daar hebben ze in het regeerakkoord afgesproken dat die belasting er moet komen."

* Lees het complete FNV e-Magazine van 31 mei