Provincie Groningen

30.000 euro voor project Fluster en Duster 31 mei 2006

Het college van GS heeft het voornemen om 30.000 euro toe te kennen aan de Milieufederatie Groningen voor het project "Flùster en Dùster". De subsidie is met name bedoeld voor inhoudelijke activiteiten als het opstellen van een duisterniskaart en onderzoek naar stilte in de provincie Groningen. Uit onderzoek van onder andere de Milieufederatie blijkt dat in Groningen veel waarde wordt gehecht aan stilte en donker.

Bij het aspect 'donker' staan thema's als energieverbruik, verstoring van dag- nacht ritme en desoriëntatie van dieren centraal. Bij stilte gaat het om knelpunten op het gebied van lawaai van bijvoorbeeld weg-, vlieg- en treinverkeer en industrielawaai. Om aan problemen rond donker en stilte te gaan werken is het van belang dat hierover informatie wordt verzameld. Met dit project wordt onderzoek gedaan naar en geïnvesteerd in meningvorming over donker en stilte. Het college van GS is van mening dat de resultaten van het project benut kunnen worden bij het opstellen van het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan het inbrengen van feitelijke inzichten (stilte en duisterniskaart) en 'verstorende' bronnen en factoren. Op die manier worden de onderwerpen stilte en donker meegenomen in de verschillende sectoren van het provinciale beleid.

De onderwerpen donker en stilte staan de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Zo is in het najaar van 2005 het project "in het donker zie je meer" uitgevoerd en is er onder meer in de statenzaal een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor gemeenten over het onderwerp verlichting. Op verschillende plekken in de provincie werd tijdens de "Nacht voor de Nacht" in de provincie de verlichting van grote objecten uitgezet, onder meer van de Martinitoren in Groningen. Hierop bouwt de Milieufederatie Groningen nu voort voor zowel het onderwerp donker als ook voor het onderwerp stilte. Dit besluit wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van Provinciale Staten.

31 mei 2006