Gemeente Lisse

Subsidie voor project Buurtauto Holland Rijnland

Een eigen auto kost veel geld. De vaste lasten gaan gewoon door, ook als de auto stil staat. En dat is gemiddeld 23 uur per dag. Met een buurtauto deelt u de auto met anderen en betaalt alleen voor de tijd dat u de auto ook daadwerkelijk gebruikt. Dat scheelt al gauw zon
1.600 per jaar. In de regio Holland Rijnland bestaan nog maar weinig buurtautos. Daar willen Stichting Call a Car en Milieudienst West-Holland samen met de gemeenten uit de regio verandering in brengen. Vorige week werd bekend dat de daarvoor aangevraagde Europese subsidie is toegekend.
Het project Buurtauto Holland Rijnland 2006-2007 is een vervolg op het autodateproject 2005-2006 van de Milieudienst en de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, dat een begin heeft gemaakt met het installeren van buurtautos in die gemeenten waar deze nog niet aanwezig waren. Het nu gesubsidieerde project Buurtauto Holland Rijnland 2006-2007 beoogt het opzetten van 25 nieuwe locaties in de regio en het stimuleren van de inwoners om meer gebruik te gaan maken van autodate. De subsidie is toegekend door het Agentschap voor het Europees Sociaal Fonds van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in het kader van de subsidieregeling Dagindeling.

Hoe werkt het?
De buurtauto staat bij een beheerder in de buurt. Leden kunnen de auto per telefoon of via Internet reserveren. Zo kunnen zij 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht. Gebruik van de buurtauto kost 2,-- per uur met een maximum van 20,- per dag plus 0,18 per kilometer (inclusief brandstof). Afhankelijk van het verwacht gebruik kan iemand kiezen uit verschillende typen abonnementen. Een lidmaatschap kost minimaal 5,- per maand.

Minder kosten én milieuwinst
Uit onderzoek is gebleken dat een autodater gemiddeld 6.000 kilometer per jaar minder rijdt en al gauw 1.600 per jaar bespaart. Ook de milieuwinst is aanzienlijk: 560 kilo CO2 per jaar. Gedeeld autogebruik zorgt voor minder autobezit en minder benodigde parkeerruimte, waardoor de leefkwaliteit van de omgeving verbetert.

Voor informatie over buurtautos, autodate en deeltijdauto in de regio, kijk op: www.wheels4all.nl, www.greenwheels.nl, www.huurmij.nl en op de website van de Milieudienst, www.mdwh.nl.